Кокосовата захар се използва още от древни времена в Южна и Югоизточна Азия като начин за подслаждане на различни ястия и напитки. Днес популярността й набира бързо скорост.
Тя е много богата на витамин С, В1, В2, В3 и В6, както и на редица минерали. Запазването им е възможно, тъй като кокосовата захар се добива при много по-ниски температури от другите видове захари и подсладители. Това позволява за запазване на полезните вещества в нея.
Докато кафявата и бялата захар са лишени от много важни микроелементи, в кокосовата захар се съдържат по-големи количества желязо, магнезий, цинк, както и антиоксиданти. Тя е богата и на аминокиселини, помага в борбата със затлъстяването, понижаването на лошия холестерол, потиска апетита и помага в борбата с отслабването.
Тя съдържа още инулин – вид фибри, които имат пробиотични свойства, което означава, че тя подпомага бактериите, грижещи се за по-бързото и лесно смилане на храната.
Инулинът може също да забави абсорбирането на глюкозата в кръвта, което пречи на повишаването на нивата на кръвната захар и лошите последици от това, както от другите видове захари – като подсладителите и царевичния сироп например. Гликемичният индекс на кокосовата захар е 35, в сравнение с този на бялата захар, който варира между 58 и 65. За това кокосовата захар е много подходяща за диабетици.
При добър контрол на кръвната захар се облекчава работата на панкреаса и целия организъм се предпазва от нежелани последици, свързани с неговата работа.
Известно е, че колкото повече захар има в тялото, толкова повече инсулин отделя панкреаса. Това повишава риска от тоталното му изтощаване и спиране на функциите му.
Заради всички тези полезни свойства на кокосовата захар, тя може да се използва широко в ежедневието и ще предпази тялото ви от много здравословни проблеми!