Добре дошли в нашия Блог

Тук ще намерите полезна информация за здравословния начин на живот и най-добрите храни за вашето тяло.

сряда, 5 август 2020

Спелта – дар от гръцката богиня Деметра

Спелтата e  древна пшеница, която в  България може да се срещне с наименованието  шпелта или динкел. Отличава се с  по-висок процент съдържание на  протеини от пшеницата, […]
понеделник, 27 юли 2020

Златото на инките, перуанско авокадо, застраховка при недостиг на храна – яйчения плод Лукума

  Лукумата е вечнозелено дърво е високо до 20 м. със  сивкаво-кафява, „разрошена“ кора, която пуска млечнобял сок. Култивира се заради плода, който дава. Вирее в […]
понеделник, 27 юли 2020

Златото, което предлага Дървото на Боговете – какаовите зърна

Шоколад. Вълшебно изкушение, на което едва ли някой може да устои. Натурален, млечен, бял, с ядки, с пълнеж – безброй неустоими варианти. Всички знаем, че шоколадът […]
петък, 17 юли 2020

Ориз „Жасмин“ – палитра от цветни аромати

Жасминовия ориз произхожда от Тайланд. Изключително популярен е в южноазиатската кухня. Той е много ароматен и е отлична алтернатива на обикновения дългозърнест ориз. Отличава се приятен […]
петък, 17 юли 2020

Ечемикът – малко зрънце с огромни ползи

Ечемикът познат на човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност. Не е ясно защо днес е често пренебрегван заради останалите зърнени култури, които познаваме днес.  Латинското […]
четвъртък, 16 юли 2020

Булгурът – древна култура с българска следа, рекордьор по полезни хранителни вещества

Булгурът се получава се от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница.  Обработен по този начин, запазва хранителните стойности на пшеницата, като не […]
събота, 11 юли 2020

Суперхраната на императорите или аристократът сред събратята си!

Черният ориз е доста по-рядко срещан  от белия и кафявия си събрат. Факт, който е странен тъй като по сдържание на хранителни вещества и ползи за […]
петък, 10 юли 2020

Древната пшеница Хорасан – послание от предците

Пшеница Хорасан, ориенталска пшеница или камут  е древен вид зърнена култура, използване от човека от древни времена. Зърното на камута е два пъти по-голямо от съвременната […]