Черният ориз е доста по-рядко срещан от белия и кафявия си събрат. Факт, който е странен тъй като по сдържание на хранителни вещества и ползи за здравето е доста по-напред от тях. Представлява зърнена култура, култивирана в Азия. Използван е в кулинарията на Китай, Япония и Корея. Наричан е още и пурпурен ориз, заради нюанса, който придобива, след като бъде подложен на термична обработка. Специфичният му цвят е заради наличието на пигменти (антоцианини) в най-външния му слой. Същите пигменти се откриват в боровинките и гроздето. Текстурата на приготвения ориз е плътна с ядков аромат и леко сладък привкус. Подходящ е за основни ястия, гарнитура, юфка и десерти. Оцветява всяка храна, с която се смеси.
В Поднебесната империя (Китай в миналото) черният ориз е бил запазен само за императора и семейството му. Растял в труднодостъпни места в Тибет, събирал се ръчно и го поднасяли единствено на императорите заради високата хранителна стойност и славата му на афродизиак. Стигало се дотам, че ако поданик на империята го консумирал без разрешение бил застрашен от летален изход.
В голямото оризово семейство черният получава титлата „аристократ “ , заради значителното си превъзходство над останалите видиве ориз.
В настоящето съществуват култивирани доста сортове:
Черният ориз се отличава с неоспорими здравословни ползи:
100 г черен ориз се съдържа:
350 калории
7.20 г протеин
74.10 г въглехидрати
2.20 г мазнини