Пшеница Хорасан, ориенталска пшеница или камут е древен вид зърнена култура, използване от човека от древни времена.
Зърното на камута е два пъти по-голямо от съвременната пшеница, с богат, орехов вкус.
Точният произход на пшеница Хорасан остава неизвестен.
Хорасанът е известен и като фараонско жито, от което може да направим заключение за консумацият му в древен Египет.
За първи път е описана от Джон Персив през 1921, според ойто посочва камута вероятно произхожда от „Плодородния полумесец“ (регион в Близкия изток, включващ днешните Израел, Ливан, яасти от Йордания, Юсирия Ирак, Ягоизточна Турция и достигащ плодородните земи около делтата и северното поречие на река Нил в Египет). Името му се дължи на историческата провинция Хорасан, която включва голяма част от североизточен Иран в Афганистан и Централна Азия до река Окс.
Някои турски учени предполагат, че той произхожда от Анадола.
Хорасанската пшеница вероятно се отглеждала в малки заграждения за лична употреба в Близкия Източна и Централна Азия и в Северна Африка. Не е била популярна до средата на 20 век. През 1949 г., когато културата достига до САЩ, не предизвика голям интерес и не се налага на пазара. Чак през 1977 г. Мак и Боб Куин, двама фермери от Монтана, решават да я отглеждат за масова продажба. През 1990 г. те регистрират защитения култивиран сорт тураникум QK-77 като запазена марка Камут.
Корасанът е отличен е за хляб и тестени изделия. Като всяка генно немодифицирана пшеница, която не е била подложена на форсирана селекция, се понася много добре от организма. Ако е продукт на биоземеделие, може спокойно да се твърди, че е един здравословен продукт.
Хранителни стойности в 100 г камут: 360 ккал; 17 г протеини; 3 г мазнини; 51 г въглехидрати; 2 г фибри
Сравнение между камут, твърдата пшеница, лимеца, мека пшеница и спелта:
Камут: сух глутен 15,5%, глутен/протеин 94,5%
Твърда пшеница: сух глутен 12,5%, глутен/протеин 87,5%
Лимец: сух глутен 14%, глутен/протеин 79%
Мека пшеница: сух глутен 13,4%, глутен/протеин 80,6%
Спелта: сух глутен 17,1%, глутен/протеин 93%