Какво е протеин? Биологично активна макромолекула – основна структурна и функционална единица на живата материя. В състава на протеините влизат 20 вида аминокиселини, подредени в точно определена последователност, кодирана в молекулите ДНК. Всички храни съдържат определено количество протеин, като при всяка храна биологичната протеинова стойност е различна. Животинските източници съдържат пълен аминокиселинен набор. Най-качествените животински източници на белтъчини са месо (включително риба), мляко и яйца. Растителното царство изобилства от различни протеини, лесно усвоими от човешкото тяло, които още се наричат бързи протеини. За разлика от месото, което се усвоява бавно от тялото, растителните протеини се усвояват много бързо, тъй като имат високо съдържание на фибри. Всички храни съдържат определено о количество протеин. При всяка храна обаче биологичната протеинова стойност е различна. Животинските източници съдържат пълен аминокиселинен набор, но при някои от растителните храни липсват определени аминокиселини и това ги прави непълноценни за човешкия организъм. Най-качествените животински източници на белтъчини са месо (включително риба), мляко и яйца. От растителните можем да отличим соята и конопа, но също така полезни белтъчини съдържат бобовите и житните култури, ядките.
Протеините:
Протеинът на прах представлява хранителна добавка с високо белтъчно съдържание. Предназначението му е да улесни увеличаването на приеманото количество протеин като цяло, подаване на белтъчини в ключови моменти или в ситуации, в които няма възможност да се приема твърда храна. Както споделихме в статията „Най-отдавна култивиранотo растение“, конопът е сред отличниците по съдържание на протеин – цели 31 г в 100 г. Той съдържа пълен набор аминокиселини, включително незаменимите и тези с разклонена верига, в подходящо съотношение. Няма олигозахариди, които причиняват газове, транс-мазнини, лактоза и глутен. Конопеният протеин е качествен източник на незаменимите мастни киселини омега-3 и омега-6 в здравословното съотношение 3:1 и фибри.
Предимства на конопения протеин са:
Предимства на граховия протеин:
Предимства на оризовия протеин :
Източници: