Каму Каму представлява храстовидно дърво с малки размери. Латинското му
наименование е Myrciaria dubia, познато е като camu camu, camucamu, cacari или
camocamo. Каму Каму има малки цветя с восъчни бели венчелистчета и сладък, приятен
аромат. Плодовете му наподобяват череши и са в лилаво-червен цвят. Видът се
размножава чрез семена. При отглеждането дървото започва да дава плодове, след като
достигне 2 см (0,79 инча) в обхват на стъблото (три години след появата на разсада).
Растенията цъфтят в края на сухия сезон и дават плодове в разгара на дъждовния
сезон. Както дивите, така и култивираните растения са продуктивни в продължение на
няколко десетилетия. Едно дърво дава средно 12 кг плодове. Съдържа около 60 пъти
повече витамин С от портокала. Освен това е богато на аминокиселини, калий, бета
каротен, калций, желязо, фосфор, витамини В и флаваноиди, които осигуряват силно
ефективно почистващо, защитно, противовъзпалително, хидратиращо и хранително
действие. Плодът е богат на флавоноиди, като антоцианини, флавоноли, флаваноли,
катехини, делфинидин 3-глюкозид, цианидин 3-глюкозид, елагова киселина и рутин, галова
и елагова киселини.
Обитава дъждовните гори на амазонските низини на Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и
Бразилия. Разпространението му се простира от центъра на щата Пара, Бразилия, по
средата и горната река Амазонка до източната част на Перу; на север се появява в
Касикиаре и горната и средната река Ориноко. В Бразилия се среща в Рондония по
поречието на реките Масангана и Урупа и в Амазонас, в общините Манаус и Манакапуру и
по реките Джавари, Мадейра и Негър.
Каму Каму се е отлеждало и употребявало още в Мезоамерика. Местните племена беряли
плодовете на Каму Каму директно от канутата си. Няма данни за традиционна употреба в
Мезоамерика. В традиционните амазонски общества Каму Каму е консумирано заради
високото съдържание на витамин С. Плодът е изключително кисел и на вкус наподобява
кисело грозде с голяма костилка. От плодовете често се прави много розов сок с малко
захар (като лимонада). Червеникавият пигмент в кожестата кожа на плода придава розов
цвят на соковете, извлечени от Каму Каму.
Плодът набира популярност в последните години, когато започва неговото мащабно
отглеждане и продажба на световния пазар, като Япония е основният купувач. Дървото е
сравнително лесно за култивиране при определени условия на отглеждане. То оцелява
най-добре в горещ, влажен, тропически климат, но ще расте в субтропиците, преживявайки
температури до малко над замръзване. Изисква обилна вода.
Справедливата търговия присъства в нискоземенното производство от Асоциацията на
производителите на Каму Каму от перуанската Амазонка.
Ето някои от ползите за здравето от консумацията на Каму Каму:
- поддържане на имунната система в добро състояние;
- поддържане на отлично зрение;
- намаляване на възпаления и подобряване състоянието на белия дроб;
- предпазва от вирусни инфекции;
- поддържа функциите на сърцето, кожата, очите, мозъка, сърцето и черния дроб;
- помага при лечение на астма, глаукома, гингивит, хепатит, безплодие, мигрена,
катаракта, атеросклероза, болест на Паркинсон; - има добро обезболяващо действие;
- отличен антиоксидант;
- помага за предотвратяване на генетични мутации, които участват във формирането
на ракови образувания; - има изразен противовъзпалителен ефект, повишава шансовете на организма за
зачеване и захранва матката; - екстрактът от тези дребни плодчета прави чудеса с кожата – стяга я, подобрява тонуса
ѝ, изглажда фините линии и бръчици, озарява тена, но най-вече действа като мощна
антиоксиданта защита срещу свободните радикали; - по този начин не само поддържа младежкото излъчване, но и предпазва важните за
него мастноразтворими витамини А и Е и мастните киселини от разграждане.
Племената от Амазония пък до ден днешен си приготвят тоник за подхранване на
косата от плодовете Каму Каму.
Бурел Органикс предлага Био Каму Каму на прах с ароматен и леко пикантен вкус.
Източници: