Хуск (псилиум хуск) е изсушен индийски бял живовляк от рода Plantago ovata. Отличава се със съдържание на голямо количество фибри и водоразтворими влакна, които, един път попаднали в стомаха, попиват водата и образуват плътен гел, симулиращ чувство за ситост. Употребата му датира още от зараждането на древната индийска медицина Аюрведа и традиционната китайска медицина.
Името псилиум идва от гръцката дума „psulla“, която означава бълха, тъй като семената на растението наподобяват малки бълхи. Използва се от поне 5000 години в Индия като част от Аюрведа и от много различни културни общества. Присъства и в персийската история с името Исабгол (Isabgol) или Испагула (Isabgol or Ispaghula). Персийците обаче са на различно мнение за изгледа на семената на живовляка. Според етимологията Исабгол се състои от две думи: Исаб „ухо на кон“ (поради формата на семената на Psyllium изглежда като „ухо на кон“) и Gol или Ghula, която е произход дума ghol, което означава решение.
В древната история на Индия люспите на Psyllium и Psyllium са известни като Asvakarna, което също е съчетание на две санскритски думи – Asva, което означава Кон и Karna, което означава ухо, тъй като същите семена на Psyllium изглеждат като ухото на коня (и те за разлика от гърците оприличават семената на ухо).
Липсват доказателства за първата употреба на хуск в Индия, но в Аюрведа е описан с името Asvakarna.
В Европа псилиумът започва да се употребява като билково лекарство за хроничен запек през 16 век.
За първи път псилиум хуск е представен в САЩ от Джон Харви Келог (един от братята, основали световно известната компания за здравословни храни Kellogg). През 1920 г. той донесъл псилиум хуск в санаториума на Battle Creek, завръщайки се от Сицилия. През о го продавал под марката „Psylla“.
Не само, че съдържа фибри, но е и един от най-добрите източници. 1 ч.л. лъжичка псилиум хуск съдържа 5 г фибри, което покрива 15% от дневния препоръчителен прием. за сравнение 200 г широколик на пара съдържат същото количество.
Когато се консумира, независимо под каква форма, псилиум хуск може много добре да абсорбира водата и да се превърне в гъсто, вискозно съединение, което устоява на храносмилането в тънките черва. Тази негова устойчивост му позволява да помогне за регулирането на високите нива на холестерола, триглицеридите и кръвната захар, както и за управление на теглото .Фибрите в хуска помагат за добрата функция на червата, подпомагат изчистването на тялото от токсини и могат да повлияват добре нивата на лошия холестерол, както и да подпомогнат регулирането на кръвната захар. Хуск е подходящ както при диария, така и при запек.
Най-хубавото е, че с консумацията на хуск се постигат трайни резултати и загубеното тегло не се връща, при това всичко това се случва естествено и здравословно.
Източници: