Червеното цвекло е изключително полезен по своите качества зеленчук, познат и използван първо от Хипократ, а по-късно и от Парацелз за лечение на много заболявания. Съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати. Вече все по-често е на българската трапеза, тъй като има смайващи лечебни свойства.
Сокът от червено цвекло съдържа холин, който помага за детоксикация на организма. Той изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. От тялото се премахват и тежките метали. Макар, че съдържанието на желязо в него да не е високо, то е с много добро качество, което го прави добър източник за прочистване на кръвта. Това го прави и много ефективно при лeчение на много заболявания, причинени от токсини.
Хлорът в цвеклото действа противоалергично и има прочистващо бъбреците, лимфата и жлъчния мехур действие.
Пречистващите свойства на цвеклото помагат за лечението от чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, диария, хранително отравяне или повръщане. Комбинацията между сок от червено цвекло и сок от лайм повишава подпомага традиционното лечение на тези заболявания. Друга препоръчителна комбинация е сок от цвекло със сок от моркови.
Бетаинът подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб. Лекари предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна дезинтоксикация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава.
Желязото в червеното цвекло възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма и така предпазва от анемия. От своя страна медта подпомага за усвояване на желязото.
Сокът на цвекло предпазва и от артерослероза. Той е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втърдяване на артериите и намаляват тяхната еластичност. Действа добре и за подобряване на паметта.
Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рак и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, мозъка, стомаха и белите дробове.
При язва на стомаха цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. Целебното свойство се дължи на съдържанието на витамин U, кото подпомага заздравяването на язви на стомаха и дуоденума. Пие се сок от червено цвекло, подсладен с мед 2-3 пъти седмично на гладен стомах.
Червеното цвекло има свойството да запазва кръвоносните съдове еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите – естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.
Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.
Освен всички изброени лечебни свойства, червеното цвекло помага при заболявания на щитовидната железа, спомага за понижаване на нивата на холестерол в кръвта, при диабет, при разширени вени и др. Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това обаче не вреди на организма.