Аргановото масло се добива от дървото Аrgania spinoza в Мароко. То е с бодливи и криви стъбла, стига до 10 метра височина и живее 150-200 г. Арганът е характерен за полупустинната долина Сус в югозападната част на Мароко и в алжирския район Тиндуф в
Средиземноморието. Плодовете му са съществена част от икономиката на Мароко – от тях се произвежда арганово масло. Те са с дължина от 2 до 4 см и имат много твърда ядка, обградена от месестата хранителна част. В ядката се съдържат едно или две малки зрънца. На плода е нужна година, за да узрее и стане годен за ядене през юни-юли. Маслото от плодовете на мароканската аргания се счита за едно от най-ценните и скъпи масла в света, което все по-често се използва. То оказва влияние върху здравето и намира приложение в козметиката.
Историята на маслото е преплетена с историята на Мароко. Това е вярно само отчасти. Въпреки че е една от емблемите на Мароко, аргановото масло е преминало през ръцете на различни народи. Финикийците са го използвали като гориво на маслените си лампи. Берберите из целия континент (които не са само мароканци) открили козметичните му свойства и започнали да го прилагат като протектор на кожата от ултрасухия климат.
В миналото местните добивали масло от аргановите плодове по интересн начин: съвсем обичайна гледка била (и още е) кози, които спокойно си седели върху дърво. В пустинния марокански климат природата не предлага големи възможности за прехрана и козите си набавят нужното от плодовете на аргановото дърво. Местните бербери позволявали на козите да се храншт обилно с плодовете на дървото. Твърдата ядка на аргановия плод минава през храносмилателната система на животното цяла и непокътната. Екскрементите на козата се събирали, семената се отделяли, се смилали или пресовали, така че да пуснат безценното олио, което впоследствие се използва в салатите и козметиката.
В наши дни ядките на аргана се почистват от черупките и чрез студено пресоване се смилат в специални каменни мелници. За получаването на 1 литър арганово масло са необходими 80 кг арганови ядки. За това аргановото масло е наричано „течно злато“. Освен златист цвят, то има остър привкус и аромат на орех и екзотични подправки, както и изключително ценни свойства.
Маслото е особено богато на витамин А и ненаситени мастни киселини (около 80%), които подпомагат здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Олеиновата киселина, която съдърьа маслото е особено полезна за регулиране на холестерола. Изследвания сочат, че приемането на 2 с.л. арганово масло дневно в продължение на един месец, могат значително да намалят нивото на холестерол в кръвта. Освен това, в състава на аргановото масло могат да бъдат открити вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите, като и вещества, способстващи за подобряването на циркулацията на кръвта, храносмилането и повишаване на защитните сили на организма.
Аргановото масло е сухо масло, което попива бързо в човешката кожа и не я омазнява.
За лице, тяло и коса:
Няколко капки се нанасят върху кожата с кръгови движения и се масажира нежно до пълно попиване. Може да се използва като:
Източници