Kакто киноа, така и елда предлагат хранителни и здравословни ползи, което в последните години възобнови интереса към тези древни „суперхрани “. Натурално безглутенови, тези две „псевдозърна“ също са популярни сред хората с непоносимост към него. Но как тези две култури се сравняват помежду си по отношение на хранителната стойност и антиоксидантния си капацитет? Можем ли да заявим, че едното е по-добро от другото по отношение на хранителни и здравословни ползи? Нека разберем!
Киноа | Елда | |
Протеин | 4.4 г | 13.4 г |
Калций | 17 mg | 7 mg |
Желязо | 1.5 mg | 0.8 mg |
Магнезий | 64 mg | 51 mg |
Фосфор | 152 mg | 70 mg |
Калий | 172 mg | 88 mg |
Цинк | 1.1 mg | 0.6 mg |
Мед | 0.2 mg | 0.1 mg |
Манган | 0.6 mg | 0.4 mg |
Селен | 2.8 mcg | 2.2 mcg |
Съдържание на витамини в 100 г сварени семена |
||
Витамин А | 5 IU | 0 IU |
Витамин С | 0 mg | 0 mg |
Витамин E | 0.6 mg | 0.1 mg |
Витамин K | n/a | 1.9 mcg |
Тиамин (B1) | 0.1 mg | < 1 mg |
Рибофлавин (B2) | 0.1 mg | < 1 mg |
Ниацин (B3) | 0.4 mg | 0.9 mg |
Пиродоксин (B6) | 0.1 mg | 0.1 mg |
Фол.к-на (B9) | 42 μg | 14 μg |
антиоксиданти | 58 (DPPH) / 92 (FRAP) | 620 (DPPH) / 436 (FRAP) |
И киноа (Chenopodium quinoa Willd.) и елда (Fagopyrum esculentum) са известни с високото си съдържание на протеин. И въпреки че са семена, съдържат повече протеин от оризът, просото, царевицата и редица други зърна. Според данните на USDA Nutrition Facts, 100-грамова порция (3,5 унции) варена киноа осигурява около 4,4 грама протеин, докато равна порция варена елда осигурява 3,4 грама протеин. Освен това, в сравнение с повечето други растителни храни, киноа и елда се считат за сравнително пълноценни източници на протеини. Диетолозите използват термина пълен протеин за обозначаване на висококачествен протеин, който съдържа всички незаменими аминокиселини в адекватни количества. Есенциалните аминокиселини са аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от човешкото тяло и които трябва да получим чрез добавки.
Изследване, публикувано в издание на списанието Food Chemistry, установява, че киноа и елда имат много по-голям антиоксидантен капацитет от пшеницата и амаранта. Също така хлябът, приготвен с киноа или елда, съдържа значително повече полифеноли и антиоксиданти, отколкото пшеничен хляб и хляб без глутен, приготвен с оризово, царевично и картофено брашно. Въпреки че и киноата и елдата показват значителна антиоксидантна стойност, елдата е краен победител в това сравнение, генерирайки стойности от 600 и 400 единици.