Просото (Panucum sp.) представлява високо едногодишно растение, което по външни белези прилича изключително много на царевицата.
Височината на растението варира между 40 см и 2 м, в зависимост от разновидността на просото. Зрънцата на растението са малки по размер и различно оцветени – бели, жълти, сиви или червени, и са разположени в твърди, гладки и устойчиви обвивка.
Родината на просото е Етиопия. Като зърнена култура е било познато още в древни времена, особено в Азия и Индия, а до Европа достига едва през Средновековието.
Днес основни производители са Индия, Китай и Нигерия. Просото намира различно приложение по света, като основното е производството на брашно, което за разлика от бялото не съдържа глутен и е чудесна алтернатива за хората, проявяващи непоносимост към него. Използва се в каши, закуски и хляб. Отличава се с високо съдържание на нишесте. Много добър източник на хранителни вещества, витамини, минерали и органични съединения, незаменими за човешкото здраве.
Просото е без глутен, така че тези с непоносимост към глутена, могат да се обърнат към просото, вместо към житото. По отношение на основните хранителни качества на растението, просото осигурява най-много енергия и В-витамини.
В световен мащаб, предоставя основна храна за много развиващи се страни. Просото е толкова ценено, най-вече, поради високото съдържание на хранителни вещества в състава си, включително впечатляващите нива на нишесте, съдържанието на В-витамини и минерали като и калций, желязо, калий, цинк, магнезий. Просото също така е здравословен източник на етерични масла за тялото. Не на последно място, в него са налице и значителни нива на протеин и хранителни фибри.
Ползи за здравето от просо
Източници: