Овес
Овесът е тревисто растение от семейство Житни. Отглежда се за зърно, което е с висока хранителна стойност и е отлична храна за човешкия организъм.
Овес – произход, история, традиции – публикация в блога на Бурел Органикс – онлайн био магазин
История – времева линия:
- Овесът произхожда от Азия
- Култивирането му започва около две хиляди години преди новата ера на територията на днешна Монголия и североизточен Китай
- Най-древните следи от култивирани форми на овес в Европа са от бронзовата епоха от територията на Швейцария, Франция и Дания
- Първото писмено споменаване на тази култура е в записките на древногръцкия лекар Диейхс през IV век пр. Хр
- Плиний Стари е писал за това, че древните германци отглеждали овес, а от семената му варили каша. Поради този факт римляните и гърците се отнасяли презрително към северните си съседи, които се хранели с храна, пригодна само за добитъка
- Клавдий Гален споменава, че овесът е отглеждан и в Индия
- Педаний Диоскурид не само описва овеса, но го използва и в медицинската си практика
- На територията на съвременна Русия овесът се явявал като една от най-важните култури. Този факт е споменаван още в летописите, озаглавени „Начална руска летопис“ на древния монах и писател Нестор Летописец през XII век
- През 779 г. културата придобива значителна известност в англосаксонска Англия
- В продължение на няколко века овесената каша, приготвена от овесено брашно, вода и сол, е била основната храна за жителите на остров Великобритания, особено за Шотландия. В тези райони се оказва, че овесът е единствената култура пригодна за растеж при хладни и влажни условия
- Заедно с други известни за Стария свят култури овесът е пренесен и в Северна Америка
- Овесът е пренесен от шотландци първоначално на островите Елизабет, недалеч от бреговата линия на щата Масачузетс. Оттук е разпространен на целия континент
- В Америка овесът се е наложил като основна храна на конете, но е използван и за приготвянето на каша, в различни рецепти за пудинг и разнообразни печива.
Употреба
Зърното на овеса се използва предимно за фураж. В него плевите съставляват 20–30%. То е много полезно за конете и младите подрастващи животни. Овесената слама има по-висока хранителна стойност от сламата на другите житни растения и се използва за груб фураж (1 кг съдържа 0,39 кръмни единици и 18 г смилаем протеин). За консумация от хората се произвеждат овесени ядки и грис. Овесените ядки се консумират главно като каша, но могат да се използват и в различни храни – кекс, бисквити, хляб, зърнени закуски, мюсли, гранола. Използва се и като заместител на прясното млякото (овесено мляко). Може да се използва и като сурогат на кафето.
Приложение в медицината
От древността овесът се използва и като целебно растение за лечение и профилактика на различни заболявания.
Ползи от консумацията на овесени ядки за човешкото здраве
- съдържат ценни антиоксидантни
- защитават от сърдечна надостатъчност.
- подобряват състоянието на имунната система,
- предпазват инфекции
- стабилизират кръвната захар
- понижават риска от диабет тип II.
- притежават общоукрепващо действие
- възстановят жизнените сили при изтощение
- оказват благоприятно действие при възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт
- прилага се и при повръщане и диария, някои форми на запек и за подобряване на перисталтиката
- Продължителната употреба на отвара от овес повлиява благоприятно аденома на простатната жлеза, повлиява благоприятно повишеното съдържание на холестерол в кръвта, задръжката на течности при сърдечносъдови и бъбречни заболявания.
- по съдържание на лесноусвояеми белтъчини и мазнини овесът се оказва, че е по-богат от останалите зърнено-житни култури
- отличава се c оптимално процентно съотношение на въглехидрати, белтъчини, мазнини и витамини от групата B
Интересни факти
- През 1290 г. в Нюрнберг е издаден акт, който постановява методите за варене на бира – пивото се приготвя единствено от ечемик и категорично било забранено варенето от овес, пшеница и ръж. Въпреки това обаче през 16 век обаче пивовари от Хамбург и Нюрнберг започнали производството на светло пиво от овес
- един от най-старите документи на цереологията (наука за кръговете в полетата) е хартфордширската ксилография Дяволът-косач от 1678 година. На нея е изобразен дявол, който прави кръгове в поле от овес
Един от най-старите документи на цереологията (наука за кръговете в полетата) е хартфордширската ксилография Дяволът-косач от 1678 година. На нея е изобразен дявол, който прави кръгове в поле от овес.
- произходът на овеса се установява чак през 1916 г. По време на експедицията до Иран на руският учен Николай Вавилов наблюдавал нива с лимец в близост до Хамадан. Тези посеви се оказали заплевени от посевен овес. Ученът заключил, че първоначално овесът е още преди да го култивират, бил пренасян от хората като плевелно растение
- семена от овес се съхраняват в Международното семехранилище в Свалбард
Хранителна стойност за 100 g продукт
- енергия – 1628 kJ (390 kcal)
- въглехидрати – 66.27 г
- фибри – 10.6 г
- мазнини 6.9 г , от които:наситени 1.217 г, мононенаситени – 2.178 г, полиненаситени 2.535 г
- белтъчини – 16.89 г
- пепел – 1.72 г
Витамини
- тиамин (B1) 0.763 mg (64% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- рибофлавин (B2) 0.139 mg (11% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст )
- ниацин (B3) 0.961 mg (6% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- пантотенова к-на (B5) 1.349 mg (27% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- пиридоксин (B6) 0.119 mg (9% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- фолиева к-на (B9) 56 μg (14% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
Минерали
- калций, Ca 54 mg (5% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- желязо, Fe 4.72 mg (59% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- магнезий, Mg 177 mg (44% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- фосфор, P 523 mg (75% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- калий, K 429 mg (9% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- цинк, Zn 3.97 mg (36% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- мед, Cu 0.626 mg (70% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
- манган, Mn – 4.916 mg (214% от препоръчителната дневна доза за човек в зряла възраст)
Аминокиселини
- триптофан – 0.234 г
- треонин – 0.575 г
- изолевцин – 0.694 г
- левцин – 1.284 г
- лизин – 0.701 г
- метионин – 0.312 г
- цистин – 0.408 г
- фенилаланин – 0.895 г
- тирозин – 0.573 г
- валин – 0.937 г
- аргинин -1.192 г
- хистидин – 0.405 г
- аланин – 81 г
- аспарагинова к-на – 1.448 г
- глутаминова к-на – 3.712 г
- глицин – 0.841 г
- пролин – 0.934 г
- серин – 0.75 г
Източници:
Овес – Уикипедия (wikipedia.org)
Dietary Reference Intake – Wikipedia