Автентичен марокански кус-кус, приготвен от Иван Мавров – работил като учител в Маракеш:
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Агнешката плешка се нарязва на едро и се сварява в тенджера под налягане. Зеленчуците се измиват, обелват, нарязват на едро и се добавят към свареното агнешко месо. Капака на тенджерата под налягане се маха и върху ѝ се поставя съда, който прилича на метален гевгир. В „гевгира“ се изсипва кускуса, като там, където дъното е поставено върху отворената тенджера под налягане се запечатва с тесто. Така кускуса започва да се вари на пара. Около 20 минути след първото поставяне кускуса се вади от „гевгира“ и се омаслява с кравето масло, така че да няма слепени кускусчета. Връща се отново върху парата. Това се повтаря още три пъти. След около час и половина – два варене, омасляване и овкусяване от парата, ястието е готово. Бульонът от зеленчуците с месото се прецежда и се изсипва в сосиера. Връзката магданоз се изхвърля. Кускуса се изсипва в голяма чиния и се прави дупка в средата. Там се поставя месото и се зарива с кускус. После в кръг се подреждат сварените зеленчуци, като и те се зариват с кускус. Поднася се на трапезата заедно със сосиерата в която е бульонът. При консумация – кой каквото си хареса си издърпва и слага в чинията и си полива на вкус от соса. Приятен апетит!
Източник: