Маниока е тропическо кореноплодно растение от семейство Млечкови. Тапиока (маниоково саго) е зърнест нишестен продукт, получен от корените на маниока.
Маниоката е третия по големина източник на хранителни въглехидрати в тропиците. Тя е висококалорична и лесно смилаема и е основен хранителен продукт в развиващите се страни, като осигурява прехрана за над 500 милиона човека.
Маниоката е бързо растящо, многогодишно вечнозелено храстовидно растение. На височина достига до 3 м. Листата ѝ са поредни и дълбоко насечени. Цветовете са дребни, в дълги метловидни съцветия. Плодът наподобява кутийка. Издутите ѝ корени са дълги и заострени, с твърда, хомогенна вътрешност, обвита в кора, дебела около 1 мм. Предназначените за търговия сортове са от 5 до 10 cm в диаметър в горната си част и от около 15 до 30 cm дълги (понякога могат да достигнат до 1 m и тегло до 15 kg). Плодовата вътрешност може да е бяла или жълтеникава на цвят.
Най-старите доказателства за консумация на маниока засега са предоставени от археолога Дженифър Уолтинг и нейните колеги, които през 2018 откриват вкаменени остатъци в оръжия на труда от преди 6000 г. в амазонския регион на Теотонио в Бразилия, близо до границата и в Боливия. Предишни проучвания сочат че при археологически разкопки в Сан Андрес в щата Табаско (Мексико), при които е открит полен от растението от 4600 г. пр.н. е. А най- старите най-старите преки доказателства за употреба на маниока от човек са открити по време на археологическите разкопки в Хоя де Серен в Салвадор. Те сочат че древните Маи са се занимавали с отглеждане на маниока преди 1400 години. Открити изображения на маниока върху множество картини и друг вид месно изкуство я определя кат основен хранителен продукт за населението на Америка в предколумбовия период.
Консумацията на маниока носи много здравословни ползи. Корените на маниоката са много богати на
Въпреки това корените са бедни на протеини и други хр. вещества. Съдържащият се в тях отровен гликозид се отстранява при тяхното изсушаване, промиване и варене. За разлика от корените, листата на растението са богати на протеини (в частност лизин ), но пък са бедни на аминокиселината метионин и триптофан.
От маниока се извличат два продукта – брашно от корените на маниока и тапиока (нишесте), което е страничен продукт, извлечен от течността отцедена при пресованите на корените. Употребата на маниока е сходна с тази на картофите – може да се вари, пюрира, пече или пържи. Но никога не се консумира сурова (точно както при картофите) заради токсинити, които се разрушават при термична обработка.