Оризът е основно препитание на значителна част (цели 45%) от населението на света. В Индия, Китай и Малайзия той е основна храна. Сред многото му разновидности е басмати. На хинди „Басмати“ означава „ароматен“. Името му идва от ароматните дълги зърна и специфичния му плътен вкус. Коронован е за крал в оризовото кралство. С него могат да бъдат приготвяни всички ястия, гарнитури и десерти от източната кухня.
Басмати се култивира в Индия от векове. В Европа е внесен от търговци след колонизирането на страната. Индийските търговци го внасят и в Близкия изток чрез културен обмен и оттогава той се превръща във важна част от арабската и персийската кухни. Най-ранното споменаване на Басмати е в панджабската поема „Heer Ranjha“ от 1766 г.
Този тип ориз е широко разпространен сред практикуващите йога. Според Аюрведа (индийската наука за хранене и здраве) тялото се характеризира с три доши (енергии): кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). Всеки човек се характеризира с надмощие на една от дошите в себе си. Оризът Басмaти е подходящ и за трите доши. Предпочитан е пред нелющения ориз, тъй като по-лесно се смила и не натоварва стомаха. В сравнение с обикновения бял ориз съдържа по-малко нишесте, не затлачва червата и има охлаждащо действие.
Здравословните ползи от консумацията на басмати са:
• съдържа фолиева киселина, полезна при бремеността;
• високо съдържание на фибри с положителен ефект върху храносмилателния тракт;
• поддържа нормални нива на кръвната захар;
• съдържа калий, полезен за сърдечното здраве;
• съдържа селен, който влияе благоприятно върху щитовидната жлеза и панкреаса;
• съдържа фосфор, който е полезен за костната система.