Ечемикът познат на човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност. Не е ясно защо днес е често пренебрегван заради останалите зърнени култури, които познаваме днес. Латинското му наименование е Hordeum vulgare. Той е едногодишно тревисто растение, което узрява за кратък период от време и е изключително приспособимо към различни географски условия. Наземните му части са много подобни на тези на пшеницата и овеса. Зърната могат да имат различен цвят – бял, синкав, червен, дори лилав и черен. За медицински цели се използват зърната, стръковете и листата.
Ползи от консумацията на ечемик:
Калориите в ечемика са около 355 за 100 г. , което не го прави особено диетичен, но пък е много хранителен – въглехидратите са около 73 гр., белтъчините – 12 гр., а мазнините много малко – 2,3 гр.
Изключително богати на полезни вещества са младите стръкове ечемик. В тях се съдържа голямо количество хлорофил и аминокиселини (всичките осем незаменими за човека), витамини от група В, както и витамин С и Е. Сред минералите с най-голямо количество е калият (452 мг.), следван от магнезия (133 мг.) и калция (33 мг.). Ечемикът съдържа още желязо (3,6 мг.), както и антиоксидантите апигенин и супероксид дисмутаза. Ечемикът съдържа глутен.
Консумация:
Ечемик може да се приема под най-разнообразна форма. Зърната могат да се хапват за закуска, да се добавят към различни ястия – вместо ориз например или за сгъстяване на супи. Ечемичено брашно също е много полезно и може да добавяте, където си поискате според вкуса ви. Зърната може да оставите да покълнат и да консумирате и под формата на кълнове или пък да си ги закупите на капсули или таблетки.
Ечемичената вода – най страхотния летен коктейл!
1 ч.ч. органичен ечемик
5 ч.ч. вода
сока от един лимон
1 с.л. натурален мед (по желание)
пръчица канела (по желание)
пресен корен от джинджифил (отново по ваш избор)
Всички съставки се поставят в голям стъклен буркан, разбърква се и се покрива с памучна кърпа. Оставя се да престои 24 часа. Прецежда се и консумира. Около две чаши на ден са идеалната доза, за да си осигурите още малко здраве от природата.
От ечемика се приготвя и вкусна бира. Наздраве!