Tlilxochitl в превод от древния език на ацтеките означава „черно цвете“ и е познато на човечеството от древни времена. Произлиза от влажните тропически гори на Мексико, където в миналото било използвано основно като аромат към стимулираща шоколадова напитка от какао, мед, гореща вода и лют червен пипер.
Счита се, че първият европец опиянил се от невероятния вкус на ванилията бил Христофор Колумб. През 1502 г. слизайки на територията на съвременна Никарагуа местните го посрещнали с чаша шоколад с аромат с ванилия.
Заслугата за разпространението на ванилията по света обаче е на испанския завоевател Ернан Кортес, който двадесет г. по-късно я донася в Европа. Оттам растението е пренесено в Мадагаскар, Мартиника, Таити, Хавайските и Коморските острови, Гваделупе и Шри-Ланка.
Европейците започват да експериментират с новия продукт и откриват невероятни неща:
И все пак, освен аромата, кое прави ванилията толкова специална?
Съществуват различни видове ванилия. НАи-популярните са бурбонска, цейлонска, явайска, мавританска, таитянска. Ето разликите между тях:
Любопитен факт за ванилията е, че е изключително трайна подправка. При правилно съхранение може да се съхранява повече от 36 години.
За максимално оползотворяване, шушулката на ванилията се разрязва с остър нож по дължина. Семената и течността вътре се добавят в мляко. Млякото се кипва заедно с тях и се прецежда. След което може да се добавя към тесто, напитки, конфитюри, сладолед и пр. За още по-наситен аромат, шушулката може да се нареже на ситно или да се стрие на прах .
Ванилията в магазините под формата на бял прах, представлява всъщност синтетически ванилин, който е евтин и удобен за употреба. Неговият аромат обаче не може по никакъв начин да се сравни с този на естествената подправка.
Заради особеностите, изброени по-горе ванилията се нарежда сред най-скъпите подправки в света заедно с шафрана и кардамона.