• Безплатна доставка при поръчка над 65лв!
  • 0888624180
  • orders@burelorganics.com
    • Начало
    • Магазин
      • Био и натурални храни
      • Козметика
      • Супер храни и добавки
      • Насипни
    • За нас
    • Блог
    • Контакти
    • English
    • Начало
    • Магазин
      • Био и натурални храни
      • Козметика
      • Супер храни и добавки
      • Насипни
    • За нас
    • Блог
    • Контакти
    • English
    0

    Полезната сол

    • Home
    • Свойства и ползи
    • Полезната сол
    Какаово масло
    понеделник, 15 януари 2018
    Кокосово масло
    неделя, 11 февруари 2018

    Oбикновенo готварска сол е два вида – рафинирана каменна или морска сол. При рафинирането при каменната по химически път се премахват минералните й компоненти. Цялостна й структура се нарушава, а съставът се свежда само до натрий и хлор. За това е по-коректно тя да се нарича не сол, а натриев хлорид. А евентуално добавян за абсорбиране на влагата алуминий я прави повече токсична, отколкото полезна.

    Морската сол е естествен продукт. Тя е по-здравословна, защото освен натриев хлорид съдържа и над 80 микроелемента. Между тях са изключително важните йод, калий, калций, цинк и манган, които укрепват имунната система, подпомагат работата на сърцето и предпазват от остеопороза.

    Морската сол се добива с по-малко техническа преработка спрямо обикновената – тя е без допълнително измиване, химическа обработка, както и без някои добавки (анти-слепващи агенти , агенти за течливост, флуор или нитратна йод). За това в нея остават различни минерали в зависимост от вида на водата, които й придават различен вкус и цвят. Обикновено тя е и със забележимо по-едри кристали.

    Хималайската сол се добива в подножието планинската верига на територията на Северен Пакистан. Ценността й е обвита в легенди, според една от които Александър Македонски забелязал, че конят му ближе скалите край лагера на войската. Така в четвърти век преди Христа започнал добив на сол край поречието на река Инд.

    За хималайската сол с микроскопски снимки е доказано, че микроелементите в състава й са хармонично интегрирани в кристалната решетка, докато за трапезната сол е доказано, че молекулите на натриевия хлорид са групирани в отделни монокристални структури, които не образуват единна цялост.

    Независимо от това кой вид се използва, важно е количеството да е между 1,5 и 3,2 грама на ден.

    Статистиката показва, че България е на второ място в света по употреба на сол. Това определя и други “рекорди” по смъртност от инфаркти и инсулти. Препоръчва се богатите летни салати да се консумират подправени само с лимон. Зеленолистните зеленчуци и подправки съдържат най-богатата гама минерали и микроелементи и чрез тях гарантирано си набавяме необходимото дневно количество.

    Необходимо е да се отбележи, че морската и хималайската сол са с по-едри кристали и поради сравнително бавното им разтваряне сме склонни да сипваме по-голямо количество.

    Употребата на добавена към храната сол (натриев хлорид, NaCl) е крайъгълен камък за здравето на човека с неподозирано мащабни последствия и същевременно е един от най-обсъжданите и противоречиви въпроси на съвременната диететика. В миналото солта е била на висотата едва ли не на златото.

    Историкоантропологичните аргументи са известни: солта е била почти единственият и универсален антисептик и консервант. Днес традиционните й функции са изместени от съвременните технологии. Опитът показва, че добавянето на сол към храната е абсолютно ненужно и даже стои в основата на заболявания.

    Безспорно е, че човешкото тяло се нуждае от редовния прием на изключително богат и с точна пропорция солеви състав. Натрият е основен извънклетъчен катион и има безброй описани

    Функции, но физиологичният разтвор в кръвта не трябва да е повече от 0,9%. Затова организмът ни е принуден да поддържа тази концентрация. Дневната потребност от сол е 1,52 г, което количество се получава по естествен път от храната и напитките. Т.е. природата е предвидила от коя сол колко да добави и не е необходимо ние да коригираме формулата й, като добавяме една единствена сол NaCl. С всяка щипка сол организмът ни е принуден да се бори като срещу корозивна отрова. Натрият се свързва с водни молекули и резултатът е оток. След това организмът се стреми да отдели солта навън. Това е основният механизъм не само на наднорменото тегло на съвременния човек, но е възлов момент при огромен брой заболявания.

    Оптималният солеви състав се осигурява от здравословното меню на човека, което следва да включва поне 50% сурова растителна храна: зеленчуци, плодове, прясно изцедени сокове, сурови ядки, кълнове, семена. Нашето тяло е приспособено да се храни с финия и богат на многообразни минерали, ензими и енергия сок на живата храна.

    Подвеждащо е схващането, че с каменна хималайска или пък с морска сол можем да си набавим необходимите ни минерали. Концентрацията на NaCl в морската сол е средно 96,2%, а в хималайската – 97% и повече. Следователно само в около 3% от солта се съдържат другите соли. И ако разчитаме да си осигурим напр. Mg, Ca, Zn и т.н. от морска или хималайска сол, то ни трябват поне 3-4 с. л. дневно от нея – количество, немислимо за когото и да било. Обратно: добавяйки такава сол, натрият измества собствените ни минерали и ние губим Ca, Mg, K и т.н. Спекулативно е също твърдението, че произлизайки от първичния океан, нашето тяло се нуждае от същото количество сол. За сравнение морската вода е с концентрация средно 3,5%, а нашата кръв – 0,9%. По същия начин околоплодните води, в които плува нероденото, са с близка до кръвта, а не до морската вода концентрация.

    Ако сте кулинарно пристрастен към солта, знайте просто, че това е зависимост. Опитайте се да я намалите, като я замените с лимон, подправки и “сол” от стрити сушени зеленчуци. Хималайската сол няма предимство пред евтината морска сол, като примесите на сяросъдържащи съединения в черната вулканична сол дори могат да бъдат токсични. Но знайте, че всички те не са биологично необходими. Ако все пак вкусово се нуждаете от сол, изберете по-малкото зло – след консултация с вашия лекар ползвайте минимално количество сол с редуциран натрий калиева сол с 66% К. Тя е по-близка до тъканния състав на тялото и вредните последици са значително намалени.

    За повече информация: в. 24 часа, Д-р Людмила Емилова

    Сподели
    kdecheva
    kdecheva

    Препоръчани статии

    неделя, 10 януари 2021

    Нахутът – сред най-ранно култивираните култури!


    Виж още
    слънчоглед лято

    слънчоглед

    понеделник, 4 януари 2021

    Слънчогледът – дар от Северна Америка, известен благодарение на Русия


    Виж още
    чесън
    четвъртък, 24 декември 2020

    Чесънът – копието от Централна Азия


    Виж още

    Категории

    • Здравословни рецепти
    • Любопитно
    • Палачинки
    • Рецепти с амарант
    • Рецепти с бадемово брашно
    • Рецепти с брашно от мескит
    • Рецепти с елда
    • Рецепти с кускус
    • Рецепти с леща
    • Рецепти с овес
    • Рецепти с цвекло на прах
    • Свойства и ползи
    • Нахутът – сред най-ранно култивираните култури!
      неделя, 10 януари 2021
    • Яхния с амарант и ядки
      вторник, 5 януари 2021
    • слънчоглед лято
      Слънчогледът – дар от Северна Америка, известен благодарение на Русия
      понеделник, 4 януари 2021
    • чесън
      Чесънът – копието от Централна Азия
      четвъртък, 24 декември 2020
    • натурален марокански сапун белди
      Натуралният сапун- Beldi – страхотен естествен ексфолиант
      вторник, 22 декември 2020

    Нашата мисия е да бъдем надежден доставчик на качествени продукти на достъпна цена. Постигаме го като осигуряваме богато разнообразие от качествени български и други био продукти.

    0888 624 180
    orders@burelorganics.com

    Информация

    • За нас
    • Условия за ползване
    • Доставки
    • Лични данни

    Най-ново от нашия блог

    • Нахутът – сред най-ранно култивираните култури!
      неделя, 10 януари 2021

    Условия за доставка

    Цена на доставка – 4 лв. до офис на Спиди или Еконт.

    Безплатна доставка при поръчка над 65 лева.

    Моля при попълване на заявката да посочите до кой офис на куриер желаете да ви изпратим доставката.

    Изпращането на поръчката става от 1 до 3 работни дни.

    © 2018-2019 Burel Organics. Всички права запазени | Уеб дизайн: AllWeb
      Този сайт използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Използвайки сайта, вие се съгласявате с това.