Царевицата е зърнената култура идваща от Южна Америка, която безусловно покорява света. Ацтеките, маите, инките и останалите северно-американските племена са отглеждали царевица на в Южна Америка стотици години, преди завладяването ѝ от европейците. Царевицата, която консумираме днес във всичките и форми и вкусове, е роднина на индианската царевица, с която мезоамериканските племена се хранели. 7000 г. пр.н.р царевицата била отглеждана в Централна Америка. Тя била основен поминък за индианците и важна част от тяхната култура. Постепенно царевицата презвема целия континент. Всяко племе разказва легенда за нея. Ацтеките например твърдят, че боговете я изпращат по формата на златен дъжд за да нахранят хората.
Заслугата за запознанството на Стария свят с царевицата е на Христофор Колумб. Той я пренася в Европа и през XVI век започва нейното отглеждане. По-късно е занесена Африка от испанците и португалците. Масовото ѝ отглеждане на Стария континент започва през XIX в. Започнало производство на царевично брашно, което постепенно навлиза в кулинарията и та. Освен за хляб и сладкиши, с нея се приготвят мексиканската тортиля, италианската полента, консумира се под формата на пуканки и корнфлейкс, може да се добавя към салати или като гарнитура. От нея се приготвят и алкохолни напитки.
Хранителна информация:
160 г царевица съдържа:
% от необходимата дневна стойност
Калории 132
Калории от мазнини 15
Мазнини 2 г 3%
В т.ч. наситени мазнини 0 г 1%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 23 мг 1%
Въглехидрати 29 г 10%
В т.ч. растителни влакна 4 г 17%
Захар 5 г
Протеини 5 г
Витамин А 0%
Витамин С 17%
Калций 0%
Желязо 4%