• Безплатна доставка при поръчка над 65лв!
  • 0888624180
  • orders@burelorganics.com
    • Начало
    • Магазин
      • Био и натурални храни
      • Козметика
      • Супер храни и добавки
      • Насипни
    • За нас
    • Блог
    • Контакти
    • English
    • Начало
    • Магазин
      • Био и натурални храни
      • Козметика
      • Супер храни и добавки
      • Насипни
    • За нас
    • Блог
    • Контакти
    • English
    0

    Тиквеното семе

    • Home
    • Свойства и ползи
    • Тиквеното семе
    Расул – вълшебната мароканска глина
    понеделник, 22 февруари 2021
    псилиум хуск индийски бял живовляк бурел органикс
    Какво е хуск и защо е полезен?
    петък, 12 март 2021
    семе от тиква

    тиквени семки

    Тиквата е един от най-колоритните дарове на есента. В нейния разгар дините край пазарите постепенно отстъпват място на белите и жълти тикви.
    Най-празнуваният есенен празник – Хелоуин – не би бил така цветен без фенерите, направени от истински тикви. През идващата зима със студ и сняг
    ароматът на  печена тиква топли сетивата и внася   уют в зимните вечери.Освен прекрасната сърцевина на тиквата, семките ѝ не са за пренебрегване.
    Отдавна обичано по нашите земи, тиквеното семе в последните години става все по-популярно. С бума на здравословното хранене, ползите му излизат на
    преден план. При приготвяне на тиква почти всички домакини обръщат внимание и на семките ѝ. Най-често ги пекат преди консумация. Но тъй като
    здравословното хранене набляга на суровите продукти, тенденцията е те да се консумират необработени, най-често в салати. Интересен факт е, че в България
    тиквените семки се нареждат на трето място по консумация след фъстъците и слънчогледовите семки.
    Самите семена на тиквата са различни по цвят и форма: бели, матовобели, светлокафяви, плоски или елипсовидни. Почти всички са светлозелени на цвят след отстраняване на обвивката. Някои сортове са без люспи и се отглеждат само заради тяхното ядливо семе.
    И все пак откъде е дошла тиквата? А тиквеното семе?
    През 8000 – 10 000 г. пр. н. е. в Мезоамерика са култивирани първите тиквени сортове. Археологически находки показват, че през 7000 г. пр. н. е. в
    Централна и Южна Америка тиквата вече е основен хранителен продукт, заедно с царевицата и боба. Оттогава датират и най-старите находки на
    запазени тиквени семена в планинската част на Оаксака в Мексико. Когато Христофор Колумб стъпва в Новия свят, сред многото нови неща
    открива и тиквата. Занася първите сортове  в Европа през 15 век. Отглеждането на тиквата е непретенциозно и започва масовото ѝ
    производство. Интересно е да се отбележи, че царевицата, доматите и картофите са се появили на Стария континент доста по-късно.
    Постепенно европейците откриват полезността на тиквеното семе и така се впечатляват от него, че през 18 век започват да извличат масло. По време
    на царуването си Мария Тереза въвежда употребата на олиото от тиквени семки в медицината във Франция.

    В началото на 19-ти век се появява сортът Cucurbita Pepo, чиито семки са обелени.
    В  родината си – Северна Америка – тиквеното семе е известно като пепита (от мексикански испански: pepita de calabaza или „малко семе от
    тиква“). Семената са богати на хранителни вещества и калории, с особено високо съдържание на мазнини (особено линолова киселина и олеинова
    киселина), протеини, диетични фибри и множество микроелементи. Тиквените семки са често срещана съставка в мексиканската кухня, а също така се пекат и
    сервират като закуска. Мариновани и печени, те са есенна сезонна закуска в Съединените щати. В  САЩ първите писани кулинарни рецепти за приготвяне
    на тиква се появяват през 17 век. Една от тях е включена в New Jos England’s Rarities Discovered на Джон Джоселин, публикувана в началото на 1670-те.
    Рецептата е за гарнитура, която се приготвя от нарязана на кубчета зряла тиква, готвена в продължение на един ден, след което е овкусена с масло и
    подправки. През този период американците предизвикват себе си в кухнята, като разработват уникални и вкусни нови начини за сервиране на тиква. Днес
    най-популярният начин за приготвяне на тикви е тиквеният пай. Тази тенденция започва през 1800 г., когато става стилно да се сервират подсладени ястия от
    тиква по време на празничната трапеза. Най-ранните рецепти за сладка печена тиква са с пълнена с джинджифил и мляко тиква, след което изпечена на огън.
    Кулинарията познава три вида тикви. Обикновената (фуражна) тиква е характерна за късната пролет и лятото, известна с умалителното тиквичка,
    големите бели тикви, известни още като „едроплодни“ или „кестенки“, и мускатните тикви с издължени жълти плодове, подобни на цигулки.
    А безценните тиквени семена се нареждат сред най-полезните храни в света:

     Олиото, което се съдържа в тиквените семки, поддържа мембраната на клетките, което ги прави по-устойчиви и като цяло повишава защитните сили на
    организма. Ето защо тиквените семки могат да се използват като средство за поддържане на имунитета и профилактика на заболявания, особено в сезона на
    грипа, както и при други бактериални и вирусни инфекции.
     Тиквените семки и особено олиото от тях може да се използва при профилактика на простатит, аденом на простатата и намалено полово влечение
    при мъжа. В тези случаи се препоръчва по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти дневно. Олиото се използва и за масаж на простатата.

     Тиквените семки стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение.
    Този ефект се дължи на богатия комплекс от витамини, минерали и други полезни вещества, които съдържат. Те са богати на цинк, витамин С, витамини от В
    групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и други.

     Полезните вещества в тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му. Препоръчват се при усилена умствена дейност, по време на
    обучение. Полезни са и за хората от третата възраст.
     Тиквените семки са едно от най-добрите и безвредни средства срещу чревни паразити. Те, за разлика от другите средства, не съдържат токсични
    вещества и нямат странични ефекти. Срещу глисти е необходимо на гладно да се приемат смесени с мед 75 г обелени семки за 3-4-годишни, 150 г за 10-годишни
    деца и 250-300 г за възрастни. Подобен ефект се постига и при редовната им консумация.
     Тиквените семки са полезни за физически слабите хора.

     

    Източници:

    Wikipedia.org

    History of Pumpkins | The History Kitchen | PBS Food

    Сподели
    0
    Красимира Дечева
    Красимира Дечева

    Препоръчани статии

    понеделник, 15 март 2021

    Розовата хималайска сол, открита от коня на Александър Македонски


    Виж още
    петък, 12 март 2021

    Спирулина – суперхраната на астронавтите


    Виж още
    псилиум хуск индийски бял живовляк бурел органикс

    псилиум хуск индийски бял живовляк бурел органикс

    петък, 12 март 2021

    Какво е хуск и защо е полезен?


    Виж още

    Категории

    • Здравословни рецепти
    • Любопитно
    • Палачинки
    • Рецепти с амарант
    • Рецепти с бадемово брашно
    • Рецепти с брашно от мескит
    • Рецепти с елда
    • Рецепти с кускус
    • Рецепти с леща
    • Рецепти с овес
    • Рецепти с цвекло на прах
    • Свойства и ползи
    • Розовата хималайска сол, открита от коня на Александър Македонски
      понеделник, 15 март 2021
    • Спирулина – суперхраната на астронавтите
      петък, 12 март 2021
    • псилиум хуск индийски бял живовляк бурел органикс
      Какво е хуск и защо е полезен?
      петък, 12 март 2021
    • семе от тиква
      Тиквеното семе
      сряда, 10 март 2021
    • Расул – вълшебната мароканска глина
      понеделник, 22 февруари 2021

    Нашата мисия е да бъдем надежден доставчик на качествени продукти на достъпна цена. Постигаме го като осигуряваме богато разнообразие от качествени български и други био продукти.

    0888 624 180
    orders@burelorganics.com

    Информация

    • За нас
    • Условия за ползване
    • Доставки
    • Лични данни

    Най-ново от нашия блог

    • Розовата хималайска сол, открита от коня на Александър Македонски
      понеделник, 15 март 2021

    Условия за доставка

    Цена на доставка – 4 лв. до офис на Спиди или Еконт.

    Безплатна доставка при поръчка над 65 лева.

    Моля при попълване на заявката да посочите до кой офис на куриер желаете да ви изпратим доставката.

    Изпращането на поръчката става от 1 до 3 работни дни.

    © 2018-2019 Burel Organics. Всички права запазени | Уеб дизайн: AllWeb
      Този сайт използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Използвайки сайта, вие се съгласявате с това.