Теф – Eragrostis zuccagni tef – е африканско житно растение. To e oсновна зърнена култура в Еритрея и Етиопия. На външен вид прилича на просо, но семената му са много по-малки и се готвят по-бързо. Отглежда се от древни времена като зърнена култура и вирее безпроблено в диви условия, както и в неблагоприятна за останалите житни растения среда. В природата обаче реколтата от теф е много малка, Теф е широко отглеждана и използвана култура в страните от Южна Африка, Еритрея, Етиопия, Австралия и Индия. Изисква минимални грижи по време на вегетацията, а през своя бърз растеж задушава плевелите. Издържа на дълги периоди със суша и е доста трайно.
В нашата страна африканското житно растение може да се намери под формата на брашно, което може да се закупи от повечето биомагазини. Биобрашното
Етиопците приготвят теф под формата на палачинки или плосък хляб. Палачинката е в основата на етиопската кулинария и се нарича инджера.
Освен теф, оригиналните съставки на инджерата включват сол, вода и олио. Самата инджера се изпича за няколко минути на специална плоча, но приготвянето ѝ отнема денонощие. Това е необходимото време за ферментацията на рядкото тесто.
В половин чаша или около 100-120 грама теф се съдържат:
128 калории;
4,9 г протеин;
0,82 г мазнини;
25 г въглехидрати;
3,5 г фибри;
61 мг калций;
2,6 мг желязо;
63 мг магнезий;
3,6 мг манган;
135 мг калий;
1,4 мг цинк.
Теф не съдържа глутен
Цьолиакията е автоимунно заболяване, което кара тялото да реагира бурно при прием на храни с глутен. Той се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта. Състоянието предизвиква болки в корема, диария, подуване, силна умора, анемия, възпаления в червата, както и много други симптоми.
Източник:
Файл:Teff pluim Eragrostis tef.jpg – Уикипедия (wikipedia.org)