Сумак (дъбилен шмак) с латинско наименовние Rhus coriaria е малък храст, който расте по Средиземноморието и Близкия Изток. На вкус е стипчиво кисел, който се дължи на съдържащите се в него две основни съставки – танини и органични киселини.
.Плодовете са малки и закръглени, черно-кафяви на цвят и диаметър около 5 мм. Обикновено се изсушават и се смилат до прах с пурпурночервен цвят. От тях се приготвя едноименната подправка, която е изключително разпространена в арабската кухня.Подправката придава плодово-кисела жилка на всяко ястие и трудно би могла да се обърка с друга.
Етимология
- на древноеврейски език „сумак“ означава „да бъдеш червен“
- немското название „essigbaum“ в превод означава „оцветено дърво“
- на холандски името на сумака е zuurkruid и се превежда като „кисела подправка“
Разпространение
Сумакът е разпространен в Сицилия, Южна Италия, в някои части на Близкия Изток, главно в Иран. В Северна Америка расте разновидност на сумака, която обаче е отровна и може да предизвика сериозни кожни реакции при допир.
Употреба на сумак
Танини има в почти цялото растение, но най-висока е концентрацията в корените и кората. Tези части на растението били използвани за боядисване на кожата през Античността.
Подправката е популярна и много използвана в арабските страни.
- В Ливан сумакът е основна съставка за постигане на кисел вкус на храната. С него се поръсва кебапа преди печене или забъркан с кисело мляко за гарнитура на кебапа.
- В Иран и Турция се овкусява ориз със сумак или смесен с прясно нарязан лук като разядка.
- В Йордания, Израел и Сирия. е част от популярната смес с подправки захтар, която включва още мащерка, риган, майорана, сусам, сол и евентуално малко пипер.
- По Средиземноморието сумак се сервира с останалите подправки, с които ежедневно се овкусява храната.
- В Сирия, Египет и Ливан плодовете на сумак се варят във вода до получаване на гъста и кисела есенция, която се прибавя към месо и зеленчуци. Употребява се както оцета и лимоновия сок. За арабите салатата от домати е немислима без овкусяване със сумак. Типичните за тази кухня чобан салата (домати, пресен лук и зелени чушки) и салата фатуш (маруля, домати, зелени чушки, маслини, краставици, репички и пържени крутони) се подправят със сумак.
- В Северна Америка две от разновидностите на сумака – кораловият и лекият се използват за питие, наречено sumac-ade или индианска лимонада. Приготвя се чрез накисването на плодовете в студена вода и смачкването им. За да се извлече есенцията течността се прецежда през памучна кърпа, а полученият сок се подслажда. Местните хора използват плодовете и листата в комбинация с тютюн за пушене.
Ползи
- притежава антибакретиално, хепатопротективно, антиспазмолитично, аналгетично, противовъзпалително и антиоксидантно действие
- отличава се с богато съдържание на витамин С и други фитохимикали, които са силни антиоксиданти. Т
- има антисептичнен ефект
- има диуретично действие.
- противотуморен ефект
- помага за сваляне на висока температура
Съхранение
В хладни и сухи помещения, далеч от слънчева светлина, в плик или добре затворен буркан.
Растението е включено в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения.
Източници:
Сумак – Уикипедия (wikipedia.org)
Дъбилен шмак, Сумак (Rhus coriaria) | Ботаника (framar.bg)