Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за района около Средиземно море. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и тръстика. На вид е вечнозелено храстовидно дърво, обича топъл и умерен климат и понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния и Кипър.
Дървото започва да ражда плодове след шестата година. На 12-годишна възраст, вече дава 50 кг. плод на година, а с увеличение на възраста си започва да ражда все повече – до 120 кг. за година.
Семената (плодовете) на рожков се използват за подсладител, в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти.
Защо рожков е полезен за човешкото здраве?
Рожковият плод е богат на инозитол (витамин В8), който подпомага функциите на мозъка и нервната система; насърчава процесите на клетъчно делене и обработката на мазнините, влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Рожковът има още терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.
Брашното от рожков е богато на витамин B1 и B6. То е изключителен източник на минерални елементи, най-вече калий, калций, мед и манган. Съдържа захароза, глюкоза и фруктоза.
Продуктът е много богат и на фибри, които да понижават нивата на серумния холестерол.
От семената на рожкова е изолиран белтъчен комплекс, наречен каробин. Това прави рожкова подходящ за приготвяне на тесто за хляб, който не съдържа глутен и е с добри хранителни и вкусови качества.
В шушулката на рожкова се съдържат още и танини, които имат положителен ефект при лечението на остра диария при деца.
От зародишите на плодовете се извличат есенциални масла и полифенолни съединения, които проявяват антибактериални, противогъбични, антиоксидантни и противотуморни свойства. Рожков съдържа и теобромин.
Любопитни факти за рожков: