Рициновото масло е растително масло, извлечено от рицинови семена.
На цвят варира от безцветно до много бледожълто. Има отличителен вкус и мирис. Точката му на кипене е 313 °C, а плътността му е 961 kg/m3. Представлява триглицерид, при който около 90% от веригите на мастните киселини са рицинолеати. Олеиновата киселина и линолеиновата киселина са други значителни съставки.
Рициновото масло и дериватите му се използват в производството на сапуни, смазващи вещества, хидравлични и спирачни течности, бои, багрила, покрития, мастила, студоустойчиви пластмаси, восъци, найлон, фармацевтични продукти и парфюми.
Структурна формула на основния компонент на рициновото масло – триглицерид на рицинолова киселина.
Рициновото масло е растително масло, извлечено от рицинови семена. То е безцветно до много бледожълто и има отличителен вкус и мирис. Точката му на кипене е 313 °C, а плътността му е 961 kg/m3. Представлява триглицерид, при който около 90% от веригите на мастните киселини са рицинолеати. Олеиновата киселина и линолеиновата киселина са други значителни съставки.
Рициновото масло и дериватите му се използват в производството на сапуни, смазващи вещества, хидравлични и спирачни течности, бои, багрила, покрития, мастила, студоустойчиви пластмаси, восъци, найлон, фармацевтични продукти и парфюми.
Рициновото масло е известен източник на рицинолова киселина. Тя е особено с това, че има хидроксилна функционална група при 12-ия въглероден атом. Тази функционална група кара рициновото масло да е по-полярно от повечето мазнини. Химичната реактивност на алкохолната група също прави възможна химичната дериватизация, което не е възможно при повечето от останалите масла от семена. Поради съдържанието си на рицинолова киселина, рициновото масло е ценен химикал и има по-висока цена от останалите масла от семена.
Среден състав на масло от рициново семе | |
---|---|
Киселина | Среден процент |
Рицинолова киселина | 85 – 95 |
Олеинова киселина | 2 – 6 |
Линолеинова киселина | 1 – 5 |
α-Линолеинова киселина | 0,5 – 1 |
Стеаринова киселина | 0,5 – 1 |
Палмитинова киселина | 0,5 – 1 |
Дихидроксистеаринова киселина | 0,3 – 0,5 |
Други | 0,2– 0,5 |
Таблицата е взета от :Уикипедия (wikipedia.org)
Годишно се произвеждат около 270 – 360 хиляди тона рициново масло за различни приложения.
В хранителната промишленост, рициново масло се използва като добавка, ароматизант, емулгатор (полиглицерол полирицинолеат или против мухъл. В Индия, Пакистан и Непал зърното се консервира чрез прилагане на рициново масло. То предотвратява развалянето на ориза, пшеницата и бобовите растения.