Когато Христофор Колумб опитва папаята, без колебание я кръщава „Плодът на ангелите“. Има ли кой да спори с него?
Папаята е тропически плод с 33% повече съдържание на витамин С от портокалите! Не бихте предположили, нали? Наподобява по форма и цвят на пъпеш. Има жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност с голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Вкусът ѝ е между пъпеш и праскова. Заради това в Китай и Шри Ланка я наричат “пъпешово дърво”. В Куба е позната като “fruta bomba”, в Доминиканската република като “lechosa”. ИметоP APAYA обаче идва от Карибите.
Родом е от Мексико, благодарение на търговските флотилии е пренесена на Карибските острови, оттам стига до Флорида и постепенно завзема почти всички тропически и субтропически световни региони.
Папаята съдържа специфичен ензим, кръстен на нея – папаин. Свойството на този ензим е да съдейства разграждането на белтъците. За осъществяването на тази важна задача, папаинът се свързва с определени по количество и качество водни молекули и осъществява отделяне на аминокиселинните вериги на протеините. Папаинът действа обезболяващо и противовъзпалително над стомашно-чревния тракт, и улеснява процесите по храносмилането.
Плодът на ангелите може да се похвали и с редица други здравословни качества:
Освен като храна, папаята има редица други приложения – използва като подобрител на някои готови продукти, тъй като прави месото по-крехко, за избистряне на бирата, в козметичната, фармацевтичната и текстилната промишленост. Стеблото, листата и неузрелите плодове на папаята съдържат млечно бял латекс и затова се използват при производство на тази важна суровина.
Освен папаин, папаята може да се похвали с високо съдържание на витамини, минерали и микро елементи.
Източници:
Папая – Уикипедия (wikipedia.org)
Papaya Growing Conditions – Where And How To Grow A Papaya Fruit Tree (gardeningknowhow.com)