Жасминовия ориз произхожда от Тайланд. Изключително популярен е в южноазиатската кухня. Той е много ароматен и е отлична алтернатива на обикновения дългозърнест ориз.
Отличава се приятен флорален аромат, при готвене придобива мека и лепкава структура.
Прилича си с басмати ориза, но има и съществения разлики – жасминовият ориз е с фин аромат и мека лепкава консистенция, а зърната му са по-къси и дебели от тези на ориза басмати. Оризът басмати трябва да се накисне за поне 30 минути преди готвене, защото така зърната ще абсорбират повече вода и ще се сварят равномерно. Принципно оризът вари, но жасминовият се приготвя на пара или по метода на абсорбция, което означава, че се приготвя в определено количество вода, която се асборбира напълно от ориза.
Ароматът на жасминовия ориз напомня на аромат на полски цветя. Причината е в местата, където са оризовите полета – напояват се само с чиста вода от планините. Зрънцата на жасминовия ориз имат по една лентичка по дължината си. При готвене тази лентичка се пропуква и така се освобождава нежният аромат на този вид ориз.
Видове Жасминов ориз
Той е много по-хранителен от обикновения бял ориз – съдържа два пъти повече фибри, три пъти повече магнезий и пет пъти повече витамин Е.
Белият жасминов ориз е много ароматен и когато е сварен, е с по-лепкава консистенция. Кафявият жасминов ориз запазва светлокафявия външен слой на оризовото зърно. Той е по-полезен за здравето от белия, защото съдържа веществото оризанол, който може да намали холестерола. Кафявият ориз е богат на витамини А и В, бета-картоин, съдържа антиоксиданти, подпомагащи работата на нервната система.
Жасминовият ориз се вари в съотношение 1:1.5. След като кипне се оставя да се вари около 20 минути, маха се от огъня и оставя да престои така 5-10 минути. Комбинира се добре със зеленчуци, месо, морски дарове. в сладко-кисели съчетания, както и с екзотични плодове като ананас. Благодарение на нежния му дъх може да го консумирате самостоятелно като основно ястие без различни добавки.
Ползи от Жасминов ориз
Когато се комбинира с пиене на много вода, жасминовият ориз подобрява перисталтиката и предотвратява запека. Кафявият жасминов ориз съдържа ценни неразтворими фибри и така помага на храната да преминава по-бързо през стомашно-чревния тракт, като същевременно омекотява изпражненията.
Витамините и минералите в жасминовия ориз предпазват от някои видове рак. Сложните въглехидрати в този вид ориз осигуряват продължителна енергия.