Самото формиране на оризовите флейки започва с попарване на ориза, до омекване на зърното. След това сварените зрънца се овалват и пресоват. Дебелината на сплескания ориз зависи от силата на приложеното налягане. След като сместа достигне желаната гъстота, сплесканият ориз се оставя да изсъхне напълно. После изсушените листове се минават през валяк, за образуване на флейки (люспи). Оттук нататък флейките могат да бъдат опаковани за употреба като суха зърнена култура, използвани като съставка в рецепти за гарнитура или използвани за създаване на десерти или дори закуски.
В азиатската кухня съществуват редица рецепти с оризови флейки, докато в западните страни те се използват предимно в зърнени храни и различни видове закуски
В азиатската кухня:
Една от най-популярните употреби на оризовите флейки е в десерта Banh Com.
Той е емблематичен за Виетнам, където е известен под името Bánh Cưới. Приготвя се и под формата на сватбена торта и се предлага на сватбени тържества в страната.
Banh com е с квадратна форма, обвит с бананови листа и стегнат с червена бамбукова връв, символизираща благословия и сплотена двойка.
Качествената зелена торта Bánh Cưới, се приготвя с ароматни зелени оризови флейки, меко лепкаво брашно и пълнеж от маслен боб мунг. Тортата е най-популярна през есента, въпреки че благодарение на модерната технология за сушене можете да се намери по всяко време. Локацията в Ханой, известна като „Оризовата можете да посетите Hang Than Street – известна улица за торта от зелени оризови люспи. Почти всички жители на тази улица го продават, така че е лесно да купувате и избирате.
Съставки за приготвяне на рецепта за banh com
Начин на приготвяне на Banh com:
Боба мунг се накисва за 3 часа, за да омекне, след което го сварява на пара. След това към него се добавят 30 г захар, малко вода, олиото и половината лепкаво брашно. Сместа се изсипва в в тиган с не залепващо покритие. Готви се на бавен огън, докато сместа стане на паста.. Добавя се екстракта от цвят на грейпфрут, разбърква се добре, за да се ароматизира добре. Сместа се увива в листата пандан в желана форма. Поставя се в хладилник за 2 дни, след което е готова за консумация.
Оризовите флейки се употребяват в много ястия и десерти. Повече може да научите в раздела за рецепти на Бурел Органикс.
Най-популярната употреба на оризовите флейки в Европа определено е в оризовия пудинг.
Общият принцип на приготвянето му – флейките се сваряват в мляко и захар и се добавят захаросани плодове, стафиди, ядки или сироп. Пудинга може да бъде поднесен горещ или студен.
здравословна съставка за различни видове вегетариански ястия.
Източници:
Pandanus amaryllifolius – Wikipedia