Малко известен факт е, че конопът е първата култура в света, която човечеството започва да култивира. В древни времена предците ни установили, че конопът се отличава със здрави влакна, висока скорост на растеж и голямо съдържание на мазнини в семената.
Според исторически данни най-ранните открити доказателства, че човечеството е използвало коноп в различни варианти, са от преди 10 000 г. В историята на Колумбия се посочва най-старата реликва от човешката промишленост, която представлява скрап от конопена тъкан. Изследванията на учените я датирали на около 8000 г. пр. н. е. Също така в Южна Америка конопът е бил използван като законно платежно средство (пари). За период от 200 г. хората са имали възможност да плащат данъците си с коноп.
Достигнали до нас записки от Поднебесната империя (днешен Китай) показват подробни дневници за различните приложения и ползи на конопа. Китайците първи започнали да произвеждат олио от коноп. То се отличава с много високо съдържание на аминокиселини, което било от съществено значение за оцеляването по време на трудни времена. След това започнали да използват влакната на конопа за производство на различни тъкани за облекла. Дори тетивите на бамбуковите лъкове били изработвани от конопени влакна.
Когато европейците открили конопеното растение и неговата здравина, започнали да го използват за направа за корабни въжета. Така освен в хранително-вкусовата промишленост конопът намерил приложение в забележително много отрасли като суровина за изработка на облекла, на въжета за мореплаването, за хартия, която е една от най-качествените на пазара (не пожълтява).
Друга отличителна черта на конопа е фактът, че там, където е растял, липсват подземни вредители като сляпо куче, попово прасе и други.
А отглеждан в неплодородни почви, е потенциален източник на устойчиво дизелово гориво.
И до днес изключително здравите влакна на конопа го поставят на първо място по якост на естествени влакна в света.
Още един любопитен факт за конопеното растение е, че през годините е несправедливо пренебрегван заради директната му връзка с марихуаната.
Истината е, че между конопа и марихуаната съществуват генетични разлики. И двете произлизат от растението Канабис, но са различни подвидове. Различават се по външен вид, начин на отглеждане и състав. А още по-интересно е, че в България законодателството все още не прави разлика между отглеждането на индустриален коноп и марихуана, но не поставя ограничения, в случай че се направи внос на вече преработена суровина от индустриален коноп.
Конопените семена, които нашия онлайн магазин продава са за кулинарни цели. Безспорните им полезни за здравето качества превръщат конопа в суперхрана.
Конопеното семе набира скорост на здравословната арена не само защото е една от най-богатите на нутриенти храни (омега мастни киселини, аминокиселини, витамини и минерали), които човечеството познава, а и защото се отличава с множество лечебни свойства. Никое друго растение не съдържа такова голямо количество незаменими аминокиселини в толкова лесно смилаема форма, нито е с перфектното съотношение с нуждите на човека от незаменими мастни киселини. По съдържание на протеини го изпреварва само спирулината. 35% от съдържанието на конопените семена е конопено олио. В него се съдържат 80% есенциални мастни киселини, линолова киселина, алфа линолова киселина и гама линолова киселина, които са в идеалното съотношение помежду си. То е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В1, В2, В6, Д и К, отличава се с високо съдържание на минералите калий, магнезий, сяра, калций, желязо, манган, цинк, силиций, германий и хром. Конопеното семе е източник на пълноценен белтък. Протеините в конопените семки съдържат всички 8 основни аминокиселини в перфектно съотношение и са лесно усвоими. Конопеното семе е натурално без съдържание на алергени, глутен и лактоза. Счита се за здравословна алтернатива на рибата. Конопените листа съдържат висок процент силиций, който е полезен за изграждането на здрави кости и хубавата кожа, коса и нокти. Конопеният лист е богат на фибри. Едната страна на конопения лист е мека, а другата – абразивна, така че при консумация на такива листа фибрите се придвижват по тялото, докато се придвижват и преработват в храносмилателния тракт, нежно трият и почистват червата. Чаят от сушен конопен лист има доказано противомикробно действие.
Интересен факт е че първото американско знаме е било конопено!