Макадамията (Macadamia) е растение, което се среща в природата на Източна Австралия, Нова Каледония и Сулавеси в Индонезия. Познато е още като австралийски орех. За пръв път е описано през 1857 г. от германско-австралийския ботаник Фердинанд фон Мюлер, който кръщава растението в чест на своя приятел, шотландско-австралийския химик, медик и политик Джон Макадам (на английски: John MacAdam) (1827 – 1865 г.).
Макадамията е най-калоричната сред ядките – 100 г от нея доставят на организма около 740 kcal.
Богат източник на много хранителни вещества – орехът на макадамията е съставен от 76% мазнини, 14% въглехидрати, включва 9% диетични фибри и 8% протеини.
Сравнена с други хранителни ядки, като бадеми и кашу, макадамията има повече общи мазнини и относително по-малко протеини. Тя съдържа голямо количество мононенаситени мазнини (59% от мазнините), като 17% от тези мазнини е мононенаситената мазнина омега-7 палмитолеинова киселина.
1828 г- Алън Кънингам е първият европеец, който среща растението макадамия в Австралия
1857 – 1858 г – Германско-австралийският ботаник Фердинанд фон Мюлер дава на рода научното име Macadamia. Той го кръсти на своя приятел Джон Макадам, известен учен и секретар на Философския институт на Австралия.
1858 г – „Ядките Bauple“ са открити в Bauple, Куинсланд; , които по-късно стават известни като като ядки от макадамия. Уолтър Хил, началник на Ботаническите градини в Бризбейн (Австралия), наблюдава момче да яде ядки от макадамия и което е става първият преселник , документиран да яде ядки от макадамия.
1860 г- Крал Джаки, аборигенски старейшина на клана на река Логан, южно от Бризбейн, Куинсланд, е първият известен предприемач на макадамия в своето племе и той редовно събира и търгува с макадамия със заселници.
1866 г -Том Петри засажда макадамия в Yebri Creek (близо до Petrie) от ядки, получени от аборигените в Buderim.
1882 г – Уилям Х. Първис засажда макадамия на Хаваите, като използва растението като защита срещу вятъра за захарната тръстика
1888 г. Първата търговска овощна градина от макадамия е засадена в Rous Mill, на 12 км от Lismore, Нов Южен Уелс, от Charles Staff.
1889 г Джоузеф Мейдън, австралийски ботаник, пише: „Заслужава си да се култивира широко, защото ядките винаги се купуват с нетърпение.“
1910 г – Хавайската селскостопанска експериментална станция насърчава засаждането на макадамия в Хавайския окръг Кона като култура в допълнение към производството на кафе в региона.
1916 г – Том Петри създава плантации с макадамия в Мериборо, Куинсланд, комбинирайки макадамия с пекан, за да защити дърветата.
1922 г -Ърнест ван Тасел създава Hawaiian Macadamia Nut Co. в Хавай.
1925 г -Tassel наема 75 акра на Round Top в Хонолулу и създава Nutridge, първата ферма за семена от макадамия на Хаваите.
1931 г -Tassel създава фабрика за преработка на макадамия на улица Puhukaina в Какаако, Хавай, продавайки ядките като Van’s Macadamia Nuts.
1937 г Уинстън Джоунс и Дж. Х. Бомонт от Земеделската експериментална станция на Хавайския университет съобщават за първото успешно присаждане на макадамия, проправяйки пътя за масово производство.
1946 г -Създадена е голяма плантация в Хавай.
1953 г -Castle & Cooke добавя и нова марка ядки от макадамия, наречена „Royal Hawaiian“, на която се приписва популяризирането на ядките в САЩ.
1991 г -Четвъртият вид макадамия, Macadamia jansenii, е описан, като за първи път е представен на вниманието на учените по растенията през 1983 г. от Рей Янсен, производител на захарна тръстика и любител ботаник от Южен Колан в Централен Куинсланд.
1997 г -Австралия изпреварва Съединените щати като основен производител на макадамия.
2012–2015 г -Южна Африка изпреварва Австралия като най-големият производител на макадамия.
2014 г – т. нар. Nutgate:
На 5.12 2014 г. на борда на полет на Korean Air 086 с 250 души на борда, се случва инцидент останал в историята като „nutgate“ Бизнесдамата и дъщеря на тогавашния президент и главен изпълнителен директор на Korean Air, Чо Янг-хо, се качва на полет 086 на Korean Air, регистриран като HL7627 на международното летище Джон Ф. Кенеди, с дестинация за международното летище Инчеон в Сеул. Хедър Чо недоволна от начина, по който една стюардеса сервира ядки в самолета, нарежда самолета да се върне на изхода преди излитане. Пътниците от първа класа, включително Чо, получават ядки, опаковани в оригиналната им опаковка, което е в съответствие с процедурите на авиокомпанията. Очакванията на Чо обаче били да се сервират на чиния. Разочарована и възползвайки се от позицията си я авиокомпанията тя проверява стандартите за сервиране на ядките, разпитвайки шефа на кабинния екипаж. Следва разгорещена конфронтация по време на която Чо го унижава, нарежда му да напусне самолета, изисква връщане на изхода и забавя полета с около 20 минути. Когато инцидентът става публичен, Чо и Korean Air са силно критикувани, което води до оставка на Хедър Чо от ръководна позиция в Korean Air. Впоследствие тя е призната за виновна в южнокорейски съд за възпрепятстване на безопасността на въздухоплаването и получава присъда от дванадесет месеца затвор, от които излежава пет месеца.
Отделно Стюардесата Ким До-хи и началникът на кабинния екипаж Парк Чанг-джин завеждат гражданско дело във Върховния съд на щата Ню Йорк през март 2015 г. срещу Чо и авиокомпанията, търсейки обезщетение за атаката на Чо. Те се връщат на позициите си до април 2016 г.
Една от причините за широкото отразяване на инцидента в пресата, особено в Южна Корея, е, че той илюстрира очевидната широко разпространена власт (и злоупотреба с нея), притежавана от членовете на южнокорейски семейни фирми (chaebols). Цените на пътниците на вътрешните полети на Korean Air са спаднали с 6,6% през декември 2014 г. в сравнение с предходната година.
Енергия – 3004 kJ (720 kcal)
Въглехидрати – 13.82 г
Нишесте – 1.05 г
Захари- 4.57 г
Сукроза 4.43 г
Глюкоза 0.07 г
Фруктоза 0.07 г
Лактоза 0 г
Малтоза 0 г
Влакна 8.6 г
Мазнини 75.77 г
Наситени 12.061 г
Мононенаситени 58.877 г
Полиненаситени 1.502 г
Холестерол 0 мг
Белтъчини 7.91 г
Вода 1.36 г
Пепел 1.14 г
Витамини
Витамин A 0 μg
Тиамин (B1) 1.195 мг
Рибофлавин (B2) 0.162 мг
Ниацин (B3) 2.473 мг
Пантотенова к-на (B5) 0.758 мг
Пиридоксин (B6) 0.275 мг
Фолиева к-на (B9) 11 μg
Кобаламин (B12) 0 μg
Витамин C 1.2 мг
Витамин D 0 μg
Витамин Е 0.54 мг
Минерали
Калций, Ca 85 мг
Желязо, Fe 3.69 мг
Магнезий, Mg 130 мг
Фосфор, P 188 мг
Калий, K 368 мг
Натрий, Na 5 мг
Цинк, Zn 1.3 мг
Мед, Cu 0.756 мг
Манган, Mn 4.131 мг
Селен, Se 3.6 μg
Аминокиселини
Триптофан 0.067 г
Треонин 0.37 г
Изолевцин 0.314 г
Левцин 0.602 г
Лизин 0.018 г
Метионин 0.023 г
Цистин 0.006 г
Фенилаланин 0.665 г
Тирозин 0.511 г
Валин 0.363 г
Аргинин 1.402 г
Хистидин 0.195 г
Аланин 0.388 г
Аспарагинова к-на 1.099 г
Глутаминова к-на 2.267 г
Глицин 0.454 г
Пролин 0.468 г
Серин 0.419 г