Лупина са род покритосеменни растения от семейство Бобови. Родът включва над 200 вида, като най-голяма разнообразие се наблюдава в Северна и в Южна Америка. Среща се и в Северна Африка и по Средиземноморието. Отглеждат се в много държави както за храна, така и като декоративни растения.
Плода на лупината – бобчетата се използват храна от повече от 6000 г. в Южна Америка (основно в Андите), от инките, в Европа над 3000 години по Средиземноморието и индианските племена в Северна Америка.
Хората са накисвали семената в течаща вода с цел да се премахнат повечето от горчивите алкалоиди, а след това ги изпиали, варили или изушавали. След покоряването на Южна Америкa, испнците налагат свои хранителни навици, като включват и лупината.
Испанското владичество довежда до промяна в хранителните навици на коренното население и се възобновява интереса за употребата на лупина като храна.
Лупината се използва при овкусяване на традиционно ферментирали храни, печива и сосове. Ястията с лупина най-често се срещат в Европа, особено в Португалия, Испания, Гърция и Италия.
Срещат се и в Бразилия и Египет.
В Египет е популярна улична закуска, докато в Португалия и Испания се консумира с бира.
В Ливан, Йордания, Сирия, Палестина и Израел лупината се сервира като част от аперитива.