Куркумата с латинско наименование Curcuma longa е вид многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. Коренът на растението се използва и в медицината и в кулинарията.
Тя е позната най-вече като основната подправка в къри – националното ястие на Индия…
Счита се за една от най-мощните билки в света, помагаща в борбата с редица болести. След нея се нарежат са чесън, канела, женшен, джинджифил и млечен бодил (milk thistle).
Най-известното о и на известното лечебно съединение, което се намира в куркумата е куркуминът. Именно на него се дължи оцветяващия й ефект в жълто. Той представлява 2 – 5 % от състава й.
Родината й е Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др.
В България се отглежда и в саксии с декоративна цел .
Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на ¼ чаена лъжичка.
Куркумата е позната най-вече като основната подправка в националното ястие на Индия, където щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби. Заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и „шафранът на бедните“.
За приготвяне на чай, къри , ястия, супи, печива, сладкиши и десерти – може да се добави към почти всикчко
Като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове. Като хранителна добавка е известна с наименованието Е100. Включва се в хранителния състав на редица продукти с цел предпазването им от слънчевата светлина.
Необходими продукти:
кокосово мляко – 1 ч.ч
вода – 1 ч.ч
масло гхи – 1 с.л
натурален мед – 1 с.л
куркума на прах -1 с.л
Начин на приготвяне:
Кокосовото мляко и водата се наливат мляко тенджера и се загряват за 2 минути. Добавят се маслото, меда и куркумата. Оставя се на котлона за още две минути. Разбърква се и се налива в чаши.
Необходими продукти
куркума- 1 ч.л.
джинджифил – 1 ч.л. настърган, пресен
канела 1 ч.л.
вода – 300-400 мл.
пчелен мед – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Всички сухи съставки се сместват, разбъркват се и се заливат с предварително загрятата вода. Чаят се разбърква и оставя да преседи десетина минути, след което се прецежда. Добавят се медът и млякото (ако използваш) и се консумира топъл.
Калории (kcal) – 354
Общо мазнини – 10 г
Наситени – 3,1 г
Полиненаситени – 2,2 г
Мононенаситени – 1,7 г
Холестерол – 0 мг.
Натрий – 38 мг.
Калий – 2 525 мг.
Общо въглехидрати – 65 г.
Баластни вещества – 21 г
Захар- 3,2 г
Белтъчини – 8 г
Витамин C – 25,9 мг.
Калций – 183 мг.
Желязо – 41,4 мг.
Витамин B – 6 1,8 мг.
Магнезий – 193 мг.
Куркумата се абсорбира трудно и в минимална степен, ако се консумира самостоятелно. За да се приеме от човешкия организъм в целия потенциал е добре да се комбинира с черен пипер. Реакцията между куркумин и пиперин позволява свойствата им да се разгърнат в максимална степен в човешкото тяло.
Куркума – Уикипедия (wikipedia.org)