Ксилитолът е бял кристален прах, по интензивност почти е равен на този на захарта. С отличителен сладък вкус и с неуловим мирис. При употреба се усеща характерна хладина по езика и небцето Разтворим във вода, устойчив на нагряване и киселини.
Може да се открие в плодовете, зеленчуците, дървесината на брезата, царевичните кочани, слънчогледовите люспи, обвивката на памука.
По промишлен начин се получава от селскостопански отпадъци чрез редукция на ксилоза под налягане.
Въпреки че калоричността на ксилитола е сходна с тази на захарта, а сладостта е съпоставима с тази на захарозата, биологичната ценност на веществото е много ниска. Затова Е 967 е широко разпространен заместител на захарта за диабетици и хора, страдащи от затлъстяване, тъй като не влияе върху нивото на глюкозата в кръвта.
В хранително-вкусовата промишленост ксилитола се използва при производството на нискокалорична продукция и такава без съдържание на захар. Той придава сладост на десерти на основа на млечни продукти, плодове и зеленчуци, яйца, зърнени култури. Ксилитолът се добавя при направата на сухи мезета, сладоледи, мармалади, желета, плодове с глазура, бонбони, карамел, шоколад. Също така намира приложение в производството на изделия от сушени плодове, на основата на нишесте, тестени и сладкарски продукти. Веществото се употребява и при дъвки, горчица, сосове, месни изделия и колбаси, майонеза.
Ксилитол е чудесна алтернатива за подслаждане на смутита, шейкове, сурови десерти, зърнени закуски, домашно приготвени напитки, както и печива, в които не се използва мая с цел набухване. Има добра разтворимост във вода.
Добавката може да изпълнява роля на подсладител, овлажнител, стабилизатор и емулгатор.
В медицината влиза в състава на разтвори за инжектиране.
Във фармацевтиката се използва в производството на сладки дъвчащи таблетки, витаминни комплекси, сиропи, подходящи за страдащи от диабет и затлъстяване.
Досега в медицински изследвания не се споменава за максимално допустима безвредна доза за човека. Ксилитолът възпрепятства образуването на кариес.
Препоръчителна употреба:
15 грама на прием (около 1-2 супени лъжици). Прекомерната употреба може да има слабително действие.
Хранителна стойност за 100 г
Енергийна стойност (kJ/kcal) | 398 Kcal/ 1692 kJ |
Мазнини (г) | 0 |
– от които наситени мастни киселини (g) | 0 |
Въглехидрати (г) | 99,5 |
– от които захари (г) | 0 |
Белтъци (г) | 0 |
Влакнини (г) | 0 |
Сол (г) | 0 |
Източници:
All About Xylitol, the New Sugar: Sweetness with Benefits – Today’s RDH (todaysrdh.com)