Фурмите Меджул произхождат от региона Tafilalt в Мароко. Считани са за най-стария култивиран плод в света – отглеждат се и се събират от палмови дървета повече от 6000 години. Някои древни култури дори наричат тези палми „дърветата на живота“ .
Сортът съставлява около 25% от световната търговия с фурми.
Извън Мароко се отглеждат в Съединените щати, Израел, Палестина, Иран, Саудитска Арабия, Южна Африка и Йордания. Наименованието им на арабски е „تمر المجهول „- tamar al-majhūl, като Tamar означава „фурма“, majhūl – „неизвестен“. Плодът е голям и мек, с оранжево-жълтеникава месеста част, с лек и наситен вкус“.
Интересна е истороята с достигането им до САЩ – през 1927 г., д-р Уолтър Т. Суингъл от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) донася над 11 различни издънки от Мароко, с цел да защити сотра от гъбична болест по финиковата палма, която е унищожила почти напълно фурмата Medjool в Европа. USDA засажда издънките в Невада, на изолирало от други растения място, след което ги пренася на границата между щатите Калифорния и Аризона, където река Колорадо създава идеалния микроклимат за отглеждане на финикови палми – висока температура и много слънце.
Беритбата на фурмите Medjool отнеме между две три седмици, но отглеждането им е едногодишен процес. В началото фермерите премахват острите и опасни тръни и клони от палмите. След като цветята на дървото прецъфтят, фермерите ръчно опрашват мъжките дървета, изтъняват и връзват клоните, връзват клоните, за да предотвратят счупване, като използват метални пръстени, за разпределяне на плодовете. Накрая завързват мрежести торби около плодовете, за да ги предпазят от птици и насекоми. Плодовете зреят от края на юли до края на септември, след което се берат ръчно. Средното количество фурми, събрано от еднапалма е около 120 кг.
След като фурмите са изсушени и сортирани се опаковат в контейнери след употреба и тръгват към потребителите.
От над 3000 сорта фурми, само два съдържат дизахарида захароза: Deglet Nour и Medjool (всички останали съдържат монозахаридите глюкоза и фруктоза в смес, известна като инвертна захар)., заради което сортът е известен и като „Кралят на фурмите“ .Фурмите „Меджул“, съдържащи захароза, имат някои предимства в сравнение с другите сортове, които съдържат предимно глюкоза и фруктоза. Разликата се крие в начина, по който захарозата се метаболизира и в ефекта ѝ върху вкуса и енергийното въздействие. Захарозата е дизахарид, състоящ се от глюкоза и фруктоза, свързани заедно. При консумация, тя се разгражда в организма до тези две съставки, което води до по-балансирано и стабилно освобождаване на енергия в сравнение с чистата глюкоза или фруктоза.Поради това, тя не повишава кръвната захар рязко, както прави чистата глюкоза.
По този начин организмът поддържа по-стабилни нива на кръвната захар, без резки пикове и спадове.
Другите сортове фурми съдържат предимно глюкоза и фруктоза в свободна форма. Тази комбинация често води до по-бързо усвояване, което е полезно за моментален прилив на енергия, но може да предизвика рязък спад след това.
Захарозата в „Меджул“ предлага комбинация от моментална и продължителна енергия, което я прави особено подходяща за активни хора и физически натоварвания.
Освен със сладък, подобен на карамел вкус, фурмите са изклщчително полезни:
Като лека закуска, в енергийни хапки с тъмен шоколад и череши, със замразена кора от кисело мляко с горски плодове, пълнени с фъстъчено масло и покрити с черен шоколад, заедно с нарязани на ситно пълнозърнести бисквитки с фурми и ябълка, в ежедневните си смутита, с овесени ядки. Освен това, фурмите могат да се използват в мароканската салата с фурми и моркови, с козе сирене на скара, в гювеч с карамелизиран лук, орехи.
Фурми Medjool се продават като луксозен продукт