Кокосови аминокиселини
Кокосовите аминокиселини представляват ферментирал кокосов нектар, смесен с морска сол. Крайният резултат е е леко пикантен, сос, който е сред най-успешните заместители на соевия сос. .
Ползи за здравето от употребата на кокосови аминокиселини
- при алергии – за много хора кокосовите аминокиселини са по-благоприятни от соевия сос. Соята и пшеницата (или глутенът в пшеницата) са две от най-честите хранителни алергии, които хората имат. Соевият сос се прави от соя и обикновено съдържа пшеница . Кокосовите аминокиселини действат като алтернатива без соя и без глутен на соевия сос, която осигурява подобен вкус без риск от алергични реакции.
- намалено съдържание на сол – кокосовите аминокиселини съдържат значително по-малко сол от соевия сос. Консумацията на твърде много сол води до по-високо кръвно налягане и повишен риск от инфаркт и инсулт. Използването на кокосови аминокиселини като алтернатива с ниско съдържание на сол вместо соев сос може да бъде по-добро за здравето на сърцето ви в дългосрочен план
- съдържа аминокиселини – както подсказва името, кокосовите аминокиселини съдържат няколко аминокиселини, които са основните градивни елементи на протеините. Те са необходими за изграждането на мускули и производството на хормони в тялото.
Употреба на кокосови аминокиселини
Кокосовите аминокиселини могат да се използват за добавяне на вкус към всяко ястие, което би било вкусно със соев сос – но без риск от алергични реакции към соя или глутен.
- Допълнителен аромат за сосове, супи и дресинги за салати
- Сос за потапяне за суши, яйчени рулца, уонтони и др
- Ароматизатор за ориз, юфка или зеленчукови ястия
- Марината за риба, пиле или друго месо