Кокосовата вода е бистрата течност-сока в кокосовите орехи . Течността в младите кокосови орехи често се предпочита пред течността на зрял кокос. Кокосовата вода от млади зелени кокосови орехи е известна още като буко сок на филипински английски. Пресните кокосови орехи обикновено се берат от дървото, докато са зелени. Може да се пробие дупка в кокосовия орех, за да се осигури достъп до „месото“ (течност и пулпа). При младите кокосови орехи течността и въздухът може да са под известно налягане и да пръскат леко, когато вътрешната обвивка се проникне за първи път. Кокосовите орехи, които са паднали на земята, са податливи на гниене и щети от насекоми или други животни.
Обикновената кокосова вода отдавна е популярна напитка в тропическите страни, където се предлага прясна, консервирана или бутилирана.
Кокосовите орехи за пиене се сервират охладени, пресни или пакетирани. Те често се продават от улични търговци, които ги разрязват с мачете или подобни инструменти пред очите на клиентите. Кокосовата вода за продажба на дребно може да се намери в обикновени алуминиеви кутии, тетрапак, стъклени или пластмасови бутилки.
Кокосовата вода може да бъде ферментирала, за да се получи кокосов оцет. Използва се и за направата на nata de coco, подобна на желе храна.
Осигурявайки 79 килоджаула (19 килокалории) хранителна енергия в количество от 100 милилитра (3+1⁄2-US-течна унция), кокосовата вода е 95% вода и 4% въглехидрати, с протеини и общо съдържание на мазнини под 1% всеки (вижте таблицата). Кокосовата вода съдържа малки количества витамини и диетични минерали, всички под 10% от дневната стойност (DV).
От началото на 21 век кокосовата вода се предлага на пазара в западните страни като естествена енергийна или спортна напитка с ниски нива на мазнини, въглехидрати и калории и значително съдържание на електролити.