Кафявият оризе пълнозърнест ориз с премахната неядлива външна обвивка- (твърдо защитно покритие), оставяйки вътре полезните хранителни вещества. В резултат на това той запазва ценните си нутриенти, липсващи на белия ориз, като витамини, минерали и антиоксиданти и е с изключително богат хранителен профил.
Кафявият ориз изобилства от:
Като нерафинирано, неполирано зърно спада към сложните въглехидрати. По-малко обработен от белия ориз, който е с премахната обвивка, трици и зародишен слой. Между 72 и 82% от сухото тегло на кафявия ориз е нишесте, по-голямата част от което е под формата на смилаемо нишесте. Следователно кафявият ориз има най-ниското съдържание на протеини и фибри от зърнените култури, но най-високото съдържание на нишесте и въглехидрати, докато енергийното му съдържание е второто най-високо след овеса. След отделяне на външната обвивка, триците и зародишният слой остават, което е причина за цвета му.
Кафявият ориз обикновено се нуждае от по-дълго време за готвене от белия ориз, освен ако не е начупен или почистен с брашно (което перфорира триците, без да ги отстранява). . Предварителното му накисване намалява времето за готвене и отнема около 40 минути. Започва се изплакване – поне 3 пъти под хладка вода. Тази стъпка е много важна, тъй като трябва да се премахне излишното нишесте от него. За предпочитане е да използването на цедка с фина мрежа. След изплакване се вари в съотношение за готвене 1:3 – една част ориз в три части вода.
Кафявият ориз има срок на годност приблизително 6 месеца,но херметично съхранение, охлаждане или замразяване може значително да удължи живота му. Замразяването, дори периодично, също може да помогне за контролиране на нашествията от индийски брашнени молци.
Енергия 1548 kJ (370 kcal)
Въглехидрати – 77.24
Захари 0,85 г
Диетични фибри 3,52 г
Мазнини – 2.92 г
Протеин -7,85 g
Витамини
Тиамин (В1)- 0,401 мг
Рибофлавин (B2) – 0,093 мг
Ниацин (B3) -5.091 мг
Пантотенова киселина (B5) – 1,493 мг
Витамин В6 – 0,509 мг
Фолат (B9) – 20 μг
Минерали
Калций – 23 мг
Желязо – 1,47 мг
Магнезий – 143 мг
Манган- 3,743 mg
Фосфор – 333 мг
Калий – 223 мг
Селен 33% 23,4 μg
Натрий 0% 7 мг
Цинк 21% 2,02 мг
Други съставки Количество
Вода 10.37 g