Кафявата захар е здравословна алтернатива на рафинираната захар. В последните години все повече набира популярност и става все по-търсена на пазара. Какви са предимствата й и как да изберем качествена кафява захар?
Кафявата захар е резултат от преработката на захарна тръстика, който е запазил цвета и вкусовите качества на влизащата в състава на тръстиковия сок меласа, но не е преминала през етапа на избелване.
На практика захарните кристали с кафяв цвят, добивани от тръстиката, са първият подсладител, който древните индийци добавяли към храната си. Традиционно за производството й се използва захарна тръстика, която още преди хилядолетия била култивирана в Индия и Китай. От там захарта смело тръгва към Европа. През XVI век тръстиковата захар символизирала богатство и разкош. Англичаните били тези, които започнали първи да си подслаждат чая със захар и постепенно захарта навлязла трайно в храната на хората. В края на XVIII век в Германия бил открит метод за добиване на захар от цвекло и постепенно то се наложило като основна суровина за сладостта в Европа. През XIX век новооткритите рафинерии за бяла захар вече нямали пълен контрол върху производството на кафява захар, затова започнали яростна кампания, набеждавайки я, че е носител на болестотворни организми. Тази кампания била толкова успешна, че до началото на XX век било общоприето твърдението, че кафявата захар е с ниско качество и дори вредна за здравето..
Бялата захар представлява рафинирана с помощта на химическа преработка кафява захар. Кафявата захар, в чието производство не се предвижда такова избелване, е много по-натурален и екологично чист продукт. Тя съдържа между 85-98% захароза, и редица полезни за здравето микроелементи: калий, калций, цинк, магнезий, фосфор, желязо…
За да сте сигурни в истинността на кафява захар приложете следните два метода в домашни условия :
Министерството на земеделието на САЩ разделя кафявата захар на два основни вида – светла и тъмна. Различията в цвета им се дължи на различното количество на меласа в крайния продукт.
Светла кафява захар – минимум захароза 86%, максимум пепел – 2.25%, максимум водно съдържание – 4.50%
Тъмна кафява захар – минимум захароза 86%, максимум пепел – 3.25%, максимум водно съдържание – 4.50%
Най-известните видове кафява захар от тях са: