Инулинът представлява вид диетични фибри – смес от полизахариди, съставени главно от фруктозни мономери (2-100) и един глюкозен остатък. Много растения го образуват и използват като енергиен резерв, особено от семействата сложноцветни и сенникови напр.: цикория, далия, артишок, пащърнак, прасковолистна камбанка и др Индустриално се добива главно от цикорията. Може да се разглежда като аналог на нишестето, съставен от фруктозни, вместо от глюкозни единици.
Инулинът спада към т.нар. баластни вещества, тъй като е е несмилаем растителен материал, който преминава непроменен през храносмилателния тракт. Това са разтворими диетични фибри, което означава, че се разтваря във вода и става вискозен в консистенция като пектина ). Поради това се счита за естествен пребиотик, който ферментира в дебелото черво и подхранва добрите чревни бактерии, насърчавайки пълноценното здраве на храносмилателната система. Стимулира имунната система, като повишава функцията на няколко вида бели кръвни клетки, регулира нивата на кръвната захар и холестерола и допринася за профилактиката на диабета.
По 1 ч.л. (около 5 г) до 3 пъти дневно, разтворена във вода, сок или друга течност преди хранене.
Като подсладител, комбиниран с еритритол или стевия.
В чай, кафе или смутита.