Лукумата е вечнозелено дърво е високо до 20 м. със сивкаво-кафява, „разрошена“ кора, която пуска млечнобял сок. Култивира се заради плода, който дава. Вирее в Южна Америка на при умерени възвишения от 2700–3000 м. на територията на Андите в Южна Америка – основно в Перу и по-рядко срещано в Боливия, Чили и Коста Рика.
Дървото цъфти и дава плодове през цялата година. Зрелите плодове падат на земята, но те не са годни за консумация, докато не престоят на сянка няколко дни. Перуанските индианци ги заравят в складирано зърно, в сушено сено, в плява, в сухи листа или в други материали, докато не станат меки. В Перу сезонът на прибиране на реколтата е от октомври до март, а в Чили – от юни до ноември. Чилийският плод е по-сладък и има по-интензивен аромат, в резултат на което плодът е по-популярен и по-широко отглеждан. Култивирането ѝ в останалия свят не е успешно.
Месестата част на плодът е с консистенцията на жълтък от твърдо сварено яйце (на някои места го нарияат „яйчен плод“). Вкусът й е сладък, смесица от сладък картоф и клен. Широко се използва като подсладител в различни хранителни продукти.
Извън Перу, плодът се предлага най-вече под формата на прах. Прахът се получава чрез дехидратиране на вътрешната маса на плода.
Древната Южноамериканска цивилизация Moche, която процъфтява в Северен Перу между 100 -700 г., e известнa с преклонението си пред даровете на селското си стопанство. Те често изразявали благодарността си като ги увековечавали в предмети за бита, скулптури и картини. Красиви изобажения на лукума, наред с останалата реколта се откриват в тяхното изкуство. Те могат да се разгледат в музейни експозиции в Перу.
При разкопки на древни места за погребение отпреди 2000 г. в Перу, археолози се натъкнали на керамични съдове, с изображение на лукума. Те са най-старото доказателстжо (засега) за периода в който е облагородено разтението и се е консумирало.
Лукумата осигурявала храна във време на недостиг на други култури, затова моье да се разглежда като „застраховка“ срещу провал на реколтата. Селяните в Еквадор и Перу традиционно отглеьдали едно или повече дървета до къщите си или в близост до селището. Употребявали като храна за бебета или малки пиленца. С развитието на човечеството и появата на промишлеността, пулпата на лукумата започва да се преработена прах, от който прави сладолед, кисело мляко, млечни шейкове, торти, бисквити, бебешка храна, ликьори и т.н. Третира се като универсален като хранителна съставка.
В Европа плодът е донесен от конкистадорите през 1531 г. след като завладяват на Еквадор.
С популяризирането на здравословното хранене през последните години се увеличава и употребата на лукума извън Южна Америка.
В химичния състав на лукума влизат захари като глюкоза, фруктоза, захароза и инозитол; киселини като лимонена киселина и янтарна киселина; дихидрокамферол гликозиди, галова киселина, глюкоза, фруктоза, захароза и инозитол; фибри, минерали, бета-каротин, феноли, витамини. Този плод съдържа 14 микроелемента, които включват значителни количества калций, калий, магнезий и фосфор, докато съдържанието на тежки метали е ниско
Хранителна стойност за 100 г прах от лукума:
100 грама от продукта осигурява 14% от дневната доза белтъчини и 14% от същата доза желязо, необходима на човек.
Маслото от ядките на лукума съдържа линолова киселина (38,9%), олеинова киселина (27,9%), палмитинова киселина (18,6%), стеаринова киселина (8,9%), и гама-линоленова киселина (2,9%).
Лукума притежава следните кардиозащитни, хипоглекемични и противовъзпалите свойства. Притежава редица други полезни за яовешкото здраве характеристики:
Общо правило – 1 с.л. бяла захар = 2 с.л. лукума на прах
Лукумата е културен символ в Перу, където се счита за „водещ продукт“ при представяне на богатото им историческо наследство.