Шоколад. Вълшебно изкушение, на което едва ли някой може да устои. Натурален, млечен, бял, с ядки, с пълнеж – безброй неустоими варианти. Всички знаем, че шоколадът се прави от какао. А какво представлява какаото? Отговорът е почти неочакван – какаото е плод. Плод като ябълка, круша, слива… Какаовото дърво дава плодове, от чиито зърна, след обработка по специален начин, се появява шоколадът. Родината на какаовото дърво е Централна Америка. Древните и обитатели боготворели свойствата му векове наред – за тях то било свещено растение. Те използвали зърната за направата на специфична напитка.
Дървото на боговете абсолютно заслужава названието си. Само по себе си, без дори намек за божествения шоколад, който се прави от него, е уникално. Ето някои от неговите особености: :
- Какаовото дърво вирее между 20° на север и 20° на юг от Екватора. Най-много обича да бъде на разстояние 10° около нулевия паралел.
- Расте между 400 и 700 м надморска височина, рядко до 1000 м н.в.
- Вирее на температурата е между 16°С и от 32°С, като най-предпочитаната от този диапазон е 21-30 °С, на влажни и сенчести места, като влажността на въздуха следва да е абсолютните 100% през деня и в никакъв случай да не пада под 70% нощем.
- В случай, че сезона се случи сух или падналия дъжд не се равнява на поне 100 мм месечно или пък не му е осигурено постоянно поливане, живее едва 3 месеца.
- На вид е високо вечнозелено дърво с прекрасни бели или червени цветове около 1,5 см. в диаметър. Дотук нищо необичайно. Цветовете обаче са избрали да израснат директно от ствола на дървото. Затова по време на цъфтеж ствола, а не короната на какаово дърво е покрит с безброй дребни цветчета.
- В естествени условия расте до 15 м, но в плантациите не му позволяват повече от 6 м.
- Дървото цъфти и зрее постоянно и едновременно през цялата година – стволът винаги е покрит с какаови цветове и между тях узрели какаови плодове. Има два основни урожая през годината и главен в края на влажния сезон.
- Съответно, когато цветовете завържат плод, той се намира директно върху ствола на дървото.
- Цветовете на какаовото дърво нямат аромат и не привличат пчели, които да ги опрашат.
- Малки мушици класифицирани като Forcipomyia опрашват какаовия цвят съвсем случайно, тъй като си летят в ареала, където вирее какаото.
- Цветовете му са с пет венчелистчета.
- Цветът на узрелия плод е жълто-оранжев.
- Всеки какаов плод тежи около 500 г.
- Плодът на какаовото дърво е яйцевиден, с дължина от 15 до 30 cм и ширина от 8 до10 см.
- Всеки плод съдържа между 20 и 60 семена, като всяко от тях съдържа значително количество мазнина – между 40 и 50%, под формата на какаово масло.
- Какаовото дърво живее до 200 г, но подходящи зърна за шоколад произвежда само 25 г.
- Всяко какаово дърво произвежда приблизително 2500 какаови зърна годишно.
- В приготвянето на килограм шоколад участват почти 1000 какаови зърна.
- Дървото започва да ражда, когато е достигнало четири – петгодишна възраст.
- Зряло дърво може да има близо 6 000 цвята годишно и да завърже едва 20 шушулки (защото зависи от популацията на мушичките, които го опрашват).
- Суровите какаови зърна са горчиви и не особено приятни на вкус.
- Какаовото зърно естествено съдържа над 300 различни вкуса и над 400 отделни аромата
Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества.
Доказаните ползи от суровите какаови зърна:
- Изключително добър антиоксидант
- Подобряват метаболизма
- подходящи са за диети тъй като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост
- притежават антидепресанрти свойства – при консумация на какаови зърна се отделят хормони на щастието – ендорфин и серотонин
- какаовите зърна съдържат фенилетиламин – веществото, което човек произвежда, когато е влюбен
- дават енергия на организма
- регулират нивата на холестерола и кръвната захар
- помагат на сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий
- спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията
- понижават риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели)
- имат богатото съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве
- съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща
- облекчават предменструалния синдром и болките,
- подсилват вените и артериите и дейността на сърдечния мускул
- намаляват кръвосъсирването
Консумацията на цели, сурови какаови зърна се отплаща изключително бързо.
В онлайн магазина за био продукти Бурел ще откриете редица какаови предложения, включително и сурови какаови зърна. Разгледайте тук: Био кааови предложения