Oрганична и сива на цвят сол, която е приготвена от внимателно изсушени естествени морски кристали. Солта се добива от бреговете на Бретан, област в Северна Франция, където корабоплаването е строго забранено. Счита се, че това място някога е било обитавано от древните келти, които са добивали солта по този естествен начин преди 2000 години. Солта се събира на ръка, посредством традиционни методи без допълнително измиване, рафиниране или използване на добавки. Естественият сив цвят на солта се дължи на контакта й с глината в периода на кристализиране. Богата на магнезий и микроелементи, солта съдържа 84 минерала и микроелемента. Сивата келтска сол притежава специфични свойства, който са особено полезни за детоксикацията и подмладяването. Съдържа органичен йод и има най-високо съдържание на магнезий от всички познати в света соли, което я прави много полезна за хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Подпомага балансираната секреция на жизненоважни хормони. Sel fin de Guérande предлага аромат идеален за традиционното домашно готвене. Може да я използвате за при приготвяне на всичките си ястия паста, зеленчуци, месни, рибни или за барбекю.
Сравнена с другите видове сол, добити от морското дъно, келтската не е толкова солена, по-мека е към небцето и има по-богат вкус.
Грубо смляната сол се прибира всеки ден през лятото, когато мекият климат съчетава вятър и слънце. В късния следобед, под въздействието на изпаряването, солта се концентрира до ниво 280 г/л и кристализира върху глина. С помощта на дървено приспособление, готовата сол се придърпва върху глинена платформа, където се оставя през нощта, за да се отцеди. Оставя се допълнително да се изсуши на слънцето и се смила.
Една от нейните разновидности е Fleur de sel de Guérande или така наречената Цвят на солта, е възможно най-високото качество сива келтска сол, макар на цвят да е естествено бяла, рядка и с изключителни качества. Тя е толкова специална не само заради вкусовите си качества, но и заради начина и на добиване. Добива се в солниците на Guérande, Gwenn-Rann в Бретон, Франция като се събира ръчно от повърхността на басейните за кристализация само 10 дни в годината, когато вятърът е обърнат, т.е. посоката му е от сушата към океана, използвайки умения и метод, които са на повече от хиляда години. Нейните кристали са оставени несмачкани и немити да запазят своето естествено високо количество на микроелементи.
Несравнимият аромат на Fleur de SEL я прави особено популярна сред гурме готвачите в света.
Затова тази сол не се използва за същественото готвене, а се добавя накрая, точно преди ястието да бъде поднесено. Използва се също в десерти като например за направата на солен карамел. Може да се постави и на масата така, че всеки сам да си поръси храната и да се наслади на вкусовите качества на солта.
Поради ръчния си начин на добиване, съобразен с природата, солта от Guérande се превърна в лидер сред различните видове сол. Микро елементите в келтската морска сол осигуряват на надбъбречната и хипофизната жлеза точно онези елементи, които са нужни, за да поддържат балансирана секреция на жизнено важните хормони. Изследванията показват, че когато се използва рафинирана трапезна сол, секрециите на споменатите жлези намаляват, което води до намалена жизненост, отслабена мотивация и понижено либидо.
Магнезиевата недостатъчност е един от главните фактори за сърдечни заболявания. Недостига на този елемент допринася за депресия, безсъние, раздразнителност и други оплаквания, свързани с нарушения във функциите на централната нервна система. Магнезият е и едно от най-важните вещества, необходими на тялото за детоксикация, защото е незаменим елемент в производството на множество алкални ензими, участващи в детоксикацията. Освен обикновен натриев хлорид, солта « Le Guérandais » съдържа цялото натурално морско богатство. От океана до басейна, морската вода става по-солена благодарение на вятъра и слънцето, докато не се получат по натурален начин кристали от сол. Поради малката си концентрация на натрий и богатата си минерална композиция, най-вече от магнезий, калий, калций и олигоелементи, солта от Guérande е приета ат учените като «добрата» сол. Консумирана в рамките на здравословното хранене, солта « Le Guérandais » допринася за приноса на жизнено важни вещества за доброто функциуниране на организма. Магнезият играе важна роля в нервно мускулната активност. Желязото, на което е богата едрата сол, е важно за транспорта на кислород в кръвта. Калият предпазва срещу артериална хипертония, олекотявайки ефектите на натрия. Тези качества правят солта « Le Guérandais » 100% натурална и здравословна.
Всеки има право свободно да избере солта за своята кухня било то обикновена готварска сол, йодирана, хималайска, морска или друга, но несъмнено най-вкусната сол за мен си остава сивата келтска сол. 🙂
Източници:
The method – Aprosela (aprosela-odg.fr)