В днешния забързан свят и начин на живот, броят на хората, страдащи от захарен диабет и затлъстяване, нараства. Желанието на клиентите да възстановят здравето си, създаде цял пазар на незахарни и некалорични или нехранителни храни. Важна част от този пазар е производството на захарни алкохоли, така наречените полиоли. Приложенията варират от храна през козметика до фармацевтични продукти.
Един от тези захарни алкохоли е еротритолът. В последно време става все попопулярен и скоро се предвижда да достигне известността на другите естествени подсладители – сорбитол, ксилитол, манитол, лактитол и малтитол.
Химическата му формулата му е С 4H 10O 4, или НО(СН2)(СНОН)2(СН2)ОН;
Еритритолът е 60–70% по-сладък от бялата захар, като същевременно е некалоричен. Не влияе на кръвната захар и не причинява кариес.
Японските компании са пионери в търговското развитие на еритритола като подсладител през 90-те години.
Еритритолът е открит през 1848 г. от шотландския химик Джон Стенхаус и е изолиран за първи път през 1852 г. През 1950 г. е открит в меласа от черна каишка, която е ферментирала от дрожди, и става комерсиализиран като захарен алкохол през 90-те години в Япония
На индустриално ниво се произвежда от глюкоза чрез ферментация с дрожди Moniliella pollinis.
Използва се като подсладител и подобрител на вкуса в хранителни продукти и напитки. Одобрен е за употреба от държавни регулаторни агенции на повече от 60 страни в кафе и чай, течни хранителни добавки, смеси от сокове, безалкохолни напитки и вариации на ароматизирани водни продукти, в храни, включително сладкиши, бисквити и бисквити, подсладители и дъвки без захар.[
Еритритолът се абсорбира бързо в кръвта, като пиковите количества се достигат за по-малко от два часа;
Помага при леко стомашно-чревно разстройство, гадене, излишни газове, подуване на корема
Източници
Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? – PMC (nih.gov)
Erythritol — Healthy Sweetener or a Big, Fat Lie? (healthline.com)