Годжи бери – история, състав, традиции
Годжи, годжи бери или вълче грозде (китайски: 枸杞; пинин: gǒuqǐ), са деликатни малки плодчета на растението Lycium barbarum, или на Lycium chinense – два тясно свързани вида боровинки от семейство пасленови, Solanaceae.
Още от времето на Поднебесната империя (днешен Китай) се откриват доказателства, че хималайските столетници се хранели предимно с годжи бери.
сн.: favpng.com/
Названието „годжи“ идва от китайското „gouqizi“ расте в полите на Хималаите. Растението е родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където бил отглеждан още 5000 г. пр. н. е Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия.
Известни са 2 вида класифицирани според географски принцип .
- тибетско Годжи Бери
- хималайско Годжи Бери
Най-полезно е току що откъснато, отличава се със сладникав вкус. Замразени запазват свойствата си, може да се консумира под формата на сок и дори вино, като чай или да се приготвят като тинктура. Съчетава се отлично с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, в сладкиши, кремове и бисквити или десерти от грис. Полезна тонизираща напитка е запарването на 1 чаена лъжичка Годжи бери с чаша гореща вода в продължение на половин час. Извлекът се изпива в рамките на деня на две-три равни порции.
История
Плодовете о са съставка в традиционната китайска, корейска, виетнамска и японска медицина, поне от 3 век след Христа.
- В древната китайска медицинска книга “Трактат за билките и техните свойства” откриваме твърдение че плодовете на „мерджана“ (годжи бери ) “възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите”.
- В класическата китайска книга “Билки и хранолечение” се посочва че „мерджанът“ (годжи бери) “укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие.”
- Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за Мерджана. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.
- Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменития си труд “Основи на Фармакопедията” от 1578 г. установява, всички дълголетници в с. Нанчю се хранят с плодове от Мерджан
- В редица древни китайски трудове е посочено че консумация на плодовете на Мерджана обогатява енергията Ин, подхранва кръвта, тонизира бъбреците и черния дроб, овлажнява белите дробове.
Консумацията на годжи бери е абсолютна здравословна „бомба“ откъм ползи и лечебни свойства:
В 100 г плод се съдържат:
% от необходимата дневна стойност
Калории 82.7
Калории от мазнини
Мазнини 3.6 г
В т.ч. наситени мазнини 0.92 г
Холестерол 0 мг
Натрий 22 мг
Въглехидрати 22 г
В т.ч. растителни влакна 7.4 г
Захар 17.1 г
Протеини 10.6 г
Витамин А 170%
Витамин С 20%
Калций 8%
Желязо 12%
Хранителни свойства и съдържание на полезни вещества в годжи бери
Смята се, че годжи бери съдържат следните хранителни съставки:
- 6 основни витамина;
- 11 основни елемента;
- 22 минерала;
- 18 аминокиселини;
- 8 полизахариди;
- 6 монозахариди;
- 5 ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли);
- 5 каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и др.;
- много фенолни пигменти (антиоксиданти).
Открито е също, че плодовете съдържат:
- калций – 112 мг/100 г;
- калий – 1130 мг/100 г;
- желязо – 9 мг/100 г;
- цинк 2 мг/100 г;
- селен – 50 мкг/100 г;
- рибофлавин – 1,3 мг/100 г;
- витамин С – между 29 и 148 мг/100 г.
В годжи бери се съдържат и много фитохимикали, като:
- бета каротин: 7 мг за 100 г сушени плодове;
- зеаксантин – до 200 мг на 100 г сушени плодове;
- полизахариди: до 31% от теглото на пулпата.
Източници:
Goji – Wikipedia
USDA