Годжи, годжи бери или вълче грозде (китайски: 枸杞; пинин: gǒuqǐ), са деликатни малки плодчета на растението Lycium barbarum, или на Lycium chinense – два тясно свързани вида боровинки от семейство пасленови, Solanaceae.
Още от времето на Поднебесната империя (днешен Китай) се откриват доказателства, че хималайските столетници се хранели предимно с годжи бери.
сн.: favpng.com/
Названието „годжи“ идва от китайското „gouqizi“ расте в полите на Хималаите. Растението е родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където бил отглеждан още 5000 г. пр. н. е Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия.
Известни са 2 вида класифицирани според географски принцип .
Най-полезно е току що откъснато, отличава се със сладникав вкус. Замразени запазват свойствата си, може да се консумира под формата на сок и дори вино, като чай или да се приготвят като тинктура. Съчетава се отлично с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, в сладкиши, кремове и бисквити или десерти от грис. Полезна тонизираща напитка е запарването на 1 чаена лъжичка Годжи бери с чаша гореща вода в продължение на половин час. Извлекът се изпива в рамките на деня на две-три равни порции.
Плодовете о са съставка в традиционната китайска, корейска, виетнамска и японска медицина, поне от 3 век след Христа.
В 100 г плод се съдържат:
% от необходимата дневна стойност
Калории 82.7
Калории от мазнини
Мазнини 3.6 г
В т.ч. наситени мазнини 0.92 г
Холестерол 0 мг
Натрий 22 мг
Въглехидрати 22 г
В т.ч. растителни влакна 7.4 г
Захар 17.1 г
Протеини 10.6 г
Витамин А 170%
Витамин С 20%
Калций 8%
Желязо 12%
Смята се, че годжи бери съдържат следните хранителни съставки:
Открито е също, че плодовете съдържат:
В годжи бери се съдържат и много фитохимикали, като:
Източници: