Белият трън е средиземноморска билка с изключително полезни свойства. Представлява тревисто едно до двугодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae), което е познато под различни наименивания – бял трън, благословен бял трън, Мариански трън, Мери трън, Света Мария, Средиземноморски трън, пъстър трън и шотландски трън. Има червени до лилави цветя и лъскави бледозелени листа с бели жилки.
„Бялото“ в името му е заради бялата течност в листата му, която изтича, когато се смачкат. Познат е и под името и “млечен бодил”.
Белият трън е познат още от древността – артефакти сочат за употребата му от преди повече от 2000 г. Използвал се е като средство за лечение за чернодробни заболявания и ухапвания от насекоми и змии още в Древен Рим и Древна Гърция! Впоследствие белият трън достига и до Китай, където и до днес е почитана съставка в народната медицина.
Белият трън е адаптивна култура с ниски изисквания. Основно се култивира като лечебно растение, но се споменава и като хранителен източник. Основната форма, под която се консумира белият трън, е като масло. Препоръчително е да бъде нерафинирано и еднократно студено пресовано, тъй като по този начин важните за организма свойства се запазват в най-голяма степен. Маслото от бял трън се извлича от семената на растението, които са най-богати на полезни вещества, най-вече на силимарин.
Традиционният екстракт от бял трън се прави от семената, които съдържат приблизително 4-6% силимарин. Екстрактът се състои от около 65-80% силимарин (флавонолигнанов комплекс) и 20-35% мастни киселини, включително линолова киселина. Силимаринът е сложна смес от полифенолни молекули, включително седем тясно свързани флавонолигнани (силибин А, силибин В, изосилибин А, изосилибин В, силикристин, изосиликристин, силидианин) и един флавоноид (таксифолин). Силибининът, полупречистена фракция на силимарин, е предимно смес от 2 диастереоизомера, силибин А и силибин В, в приблизително съотношение 1:1.
Маслото от бял трън (Silybum marianum) e натурален продукт, богат на витамин (A, D, E, F и др.) минерали и микроелементи (мед, цинк, селен, йод, бор и др.), използван в медицината от 2000 г. Антиоксидантният му ефект върху черния дроб е десет пъти по-силен от този на витамин Е, което го прави един от най-ефикасните хепатопротектори.
Източници:
Milk thistle benefits: Liver, skin, cholesterol, weight loss, and more (medicalnewstoday.com)