Белият шоколад е сладкарско изделие, което се прави от какаово масло, захар, сухо мляко и различни добавки (като ванилия например) Той съдържа какао на прах, както събратята си – млечен и тъмен воколад. Съдържа какаово масло, а не какао на прах. От 2000 година според регулациите в ЕС, белият шоколад трябва да съдържа не по-малко от 20% какаово масло, не по-малко от 14% сухо мляко, получено чрез частична или пълна дехидратация на пълномаслено мляко, полу- или напълно обезмаслено мляко, сметана, частично или напълно дехидратирана сметана, масло или млечни мазнини, от които не по-малко от 3,5% млечни мазнини.
Термина шоколад трудно може да се отнесе към белият шоколад, тъй като се приготвя по коренно различна технология.
Бледожълтия му цвят се на какаовото масло, съдържащо се в него.то масло се дължи и характерният бледо жълт цвят, подобен на слонова кост, който виждаме при качествените бели шоколади.
Какаовото масло, което е най-скъпият екстракт от какаовото зърно няма така обичания наситен какаов вкус като на тъмния или млечния шоколади.
Произходът на белия шоколад е до голяма степен неясен. За първи производител на бяла шоколад се счита компанията Nestle, която започва производството му с търговска цел през 1936 г. Това бил един от начините им за оползотворяване на излишното мляко на прах по време на Първата световна война.
По време на производствения процес на този шоколад, тъмните твърди частици на каквато зърна се отстраняват от съдържанието на мазнините. Веднъж отстранени, те не се комбинират с други съставки; там произлиза белият шоколад. Друга забележителна разлика е, че антиоксидантите: теобромин, тиамин и др., не са включени в белия шоколад като тъмен шоколад, а каквото масло е освежено, за да се намали силният вкус.
Ползите от консумацията на бял шокоалад.
Бял шоколад – Уикипедия (wikipedia.org)
Какво съдържа белият шоколад? | Gotvach.bg
Learn The History of White Chocolate And Reasons To Eat It (wocorlando.com)