Названието арарут идва от английски: arrow root, или стрела-корен, заради формата на корена.
arrow-root арарут от Бурел Органикс
Среща се под различни имена – Арарут или Maranta arundinacea, западноиндийска маранта, Бермудска маранта, арару, арарута, арарао или хуланкерия . Представлява многогодишна билка, която се среща в тропическите гори на Амазонка в северозападната част на Бразилия и съседните страни. Расте най-добре между температури от 23 °C и 29°, с годишни валежи между 150 cm и 200 cm ). Ядливата част на растението са корените – месести, цилиндрични с големина от 20 см до 45 см.
Arrowroot е едно от най-ранните култивирани растения в Южна Америка Съществуват доказателства за употребата му, датиращи от 8200 г. пр. Н. Е. в археологическия обект Сан Исидро в долината на горната част на река Каука в Колумбия близо до град Попаян. Местните хора развили интензивен процес на обработка за извличане на нишесте от корените – измивали, остъргвали, накисвали, намачквали, накрая ги прекарвали през сито и сушели. Някои археолози смятат, че марантата е била използвана за първи път от индианците не като храна, а като лапа за извличане на отрова от рани, причинени от копия или стрели.
Когато европейците попаднали за първи път на арарут, установили, че индианците ценели изключително високо корена като храна.
В наши дни корените от арарут се изсушават фабрично, за да се получи прах, който намира приложение във фармацевтиката и кулинарията. Много прилича на царевичното нишесте.
Арарут е богат на витамин А, витамини от В-групата, фолиева киселина. От минералите много добре са представени калций, манган, калий. Количествата протеин и диетични фибри също са много добри.
Арарут се среща предимно под формата на нишесте. Съхранява се на сухо и прохладно място.
Арарутът е подходящ сгъстител за много ястия, тъй като не променя вкуса им. Използва се за сгъстяване на сосове, пълнеж за сладкиши и различни сладкарски изделия или като заместител на част от брашното в различни сладки и соленки. В случай на замразяване на ястие, арарутът е най-добрият като сгъстител. Царевичното нишесте е изключително подходящо за сгъстяване на сосове на млечна основа, докато арарутът е по-подходящ за сгъстяване на по-кисели течности. За разлика от царевичното нишесте, арарут няма никаква миризма и не придава вкус на скорбяла в ястията. Освен това арарутът се използва за готвене на ниски температури, „разбира се добре“ с киселинните съставки и по-продължителното готвене. За оптимален кулинарен резултат се смесват равно количество арарут и вода и се разбиват в топла течност за около 30 секунди. Една супена лъжица от тази смес сгъстява една чаша течност.
Хранителна стойност за 100 г;
Източници:
USDA Nutrient Data Laboratory | Food and Nutrition Information Center | NAL | USDA