Агаве е растение, подобно на кактус, което расте в Мексико. Приликата помежду им
обаче е само външна. Агавето принадлежи към семейството на лилиите, като отскоро
има свой собствен вид Agavaceae, който включва в състава си повече от 400 вида агаве.
Най-популярното е с чистозелен изглед. Освен него има сортове с жълти или кремаво-
бели ивици, или на ленти по ръба на листата. Агавето има месести листа, които са
разположени едно спрямо друго като розетка.
Родината на столетника е Мексико. Вирее в тропиците, субтропиците и
Средиземноморието, където за първи път е донесено през 17 век. Появява се в научни
трудове на Стария континент през 1753 г. благодарение на класификацията на
растенията на Карл фон Линей.
Растението е познато от времето на ацтеките, които го титулували за „Дар от боговете“.
Те правели нектар от агаве, който кръстили „медена вода“. Нектарът от агаве се
получава от сърцевината на растението, като полученият сок се филтрира. Полученият
цвят може да има светъл или тъмен цвят, а от това зависи и неговият вкус. Светлият
нектар от агаве има по-неутрален вкус, докато по-тъмните нектари имат карамелен
вкус и аромат и са по-сладки. Съществува и суров сироп от агаве, който се произвежда
на ниска температура. От листата на много видове агаве се произвеждат канап,
въжета, риболовни такъми, опаковъчна хартия и др. Съдържанието му е фруктоза
(около 90%) и глюкоза. В сравнение с другите подслаждащи продукти, се отличава с
по-нисък гликемичен индекс = 27. За сравнение, гликемичният индекс на ориза е 83, на
меда 83, на ябълката 54, а на граха 32. На вкус е 1,5 пъти по-сладък от захарта, което го
прави алтернатива на захарта или меда за тези, които проявяват непоносимост към
някоя от съставките им.
Популярен продукт на агавето е мексиканската текила. В страната са разпространени
400 вида от групата, от които в наши дни само Agave Tequilana (синьо агаве) се
използва за направата ѝ. Първата спиртна напитка, която е била произведена от него, е
позната като вино мескал, а днес общата категория, към която принадлежи текилата, е
известна под същото име – мескал.
По-здравословният продукт на агаве е сиропът (нектарът) от него.
Здравословни ползи от консумацията на сироп от агаве при умерена употреба на 15-50
мл дневно:
Сиропът от агаве се използва при овкусяване на зърнени култури, хляб, различни
десерти, палачинки, желета, конфитюри, бонбони, кисело мляко, протеинови барове,
кафе, чай, както и други сладки напитки.
От цветовете, листата и стъблата на агавето се получава питателна и прекрасна салата.
От соковете на агавето чрез специално варене се получава меласа, а при ферментация
– алкохолни напитки.
Източници: